TEMPERATURA MORJA

To se v zgodovini meritev še ni zgodilo: pričakujejo, da bo novi rekord kmalu presežen

Morja so vse toplejša. Strokovnjake skrbi, kaj se bo zgodilo septembra.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Nasa Earth Observatory Via Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Nasa Earth Observatory Via Reuters

Po predhodnih podatkih, ki jih je v petek objavila ameriška uprava za oceane in ozračje NOAA, je morska površina v severnem Atlantiku ta teden dosegla najvišjo temperaturo v zgodovini meritev. Običajno sicer severni Atlantik najvišje temperature doseže septembra. V luči tega uprava opozarja, da bo rekord verjetno kmalu znova presežen.

»Na podlagi naše analize je bila v sredo zabeležena rekordna povprečna temperatura morske površine v severnem Atlantskem oceanu, in sicer 24,9 stopinje Celzija,« je sporočil Xungang Yin, znanstvenik iz NOAA.

NOAA, ki spremlja temperaturo morja od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, bo sedaj potrebovala približno dva tedna, da potrdi svoje predhodne ugotovitve.

»Temperatura morske površine v severnem Atlantiku bo predvidoma še naprej naraščala v avgustu,« je opozoril Yin in dodal, da bo novi rekord zelo verjetno kmalu presežen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rekord je sicer še posebej presenetljiv, saj običajno severni Atlantik najvišjo temperaturo doseže šele v začetku septembra. Tako je bil denimo prejšnji rekord zabeležen septembra lani in je znašal 24,89 stopinje Celzija.

Do rekordnih temperatur v Atlantiku sicer prihaja le nekaj dni potem, ko so Združeni narodi potrdili, da bo letošnji julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev. Poleg Atlantika pa se vse bolj segreva tudi Sredozemsko morje, opozarja skupina španskih znanstvenikov, ki trdi, da je morje v ponedeljek doseglo najvišjo temperaturo v zgodovini meritev, in sicer 28,71 stopinje Celzija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije