V TEŽAVAH

Tesni sodelavec močno obremenil nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza

»Zame je pomembno, da poudarim, to orodje sem uporabil le zato, ker sem dobil navodilo od Kurza,« je dejal Thomas Schmid.
Fotografija: Sebastian Kurz. FOTO: Lisa Leutner, Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Kurz. FOTO: Lisa Leutner, Reuters

Nekdanji tesni sodelavec bivšega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je tega močno obremenil v preiskavi korupcije, ki poteka proti njemu in več drugim osumljencem. Po zapiskih zaslišanja je nekdanji vodja kabineta na finančnem ministrstvu Thomas Schmid zatrdil, da mu je Kurz naročil, naj spravi v obtok prirejene javnomnenjske raziskave.

Schmid, nekdaj tudi vodja avstrijskega državnega sklada ÖBAG, je pričal pred državnim tožilstvom, pristojnim za gospodarstvo in korupcijo, ki preiskuje sum vpletenosti tako Schmida kot Kurza in nekaterih drugih v afero z domnevnim kupovanjem pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem. Zaradi tega je Kurz pred letom dni tudi odstopil.

Zapiske z zaslišanja, ki naj bi od junija trajalo skupno 15 dni, so v torek objavili nekateri avstrijski mediji. Schmid je potrdil, da je finančno ministrstvo plačalo oglase v določenem časopisu, ki je v zameno objavil prirejene ankete. Tudi te naj bi delno skrivaj financiralo finančno ministrstvo.

Delal po navodilih

Zaupniki Kurza naj bi namreč glede na sume tožilstva med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši upad priljubljenosti ljudske stranke (ÖVP) kot druge javnomnenjske raziskave. Namen naj bi bil olajšati pot Kurzu na čelo ÖVP in v kanclerski urad.

»Zame je pomembno, da poudarim, to orodje sem uporabil le zato, ker sem dobil navodilo od Kurza,« je dejal Schmid po zapiskih zaslišanja, ki jih je med drugim objavila javna televizija ORF.

Schmid, ki naj bi si prizadeval za položaj kronske priče, trdi, da je po odhodu iz holdinga ÖBAG začel predelovati stvari. »Delali smo stvari, ki niso bile v redu,« je dejal in dodal, da se je počutil, kot da ga je Kurz izrabil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odvetnik Kurza Werner Suppan je njegovim izjavam nasprotoval, češ da so obtožbe lažne in da bodo to dokazali.

Schmidove izjave so sicer vodile tudi v hišne preiskave, ki so jih po navedbah tožilstva v torek zaradi suma podkupovanja in zlorabe položaja izvedli v dveh podjetjih.

Kurza poleg te afere bremenijo še očitki lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje afero Ibiza, zaradi katere je leta 2019 razpadla takrat vladajoča koalicija ÖVP in svobodnjakov (FPÖ).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije