LETNA INFLACIJA

Takšnih podražitev ne pomnimo: številke so rekordne

Eurostat je zabeležil najvišjo stopnjo letne inflacije, odkar beleži podatke.
Fotografija: Bo ECB zvišal obrestne mere? FOTO: Darkojow, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Bo ECB zvišal obrestne mere? FOTO: Darkojow, Getty Images, Istockphoto

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra znašala pet odstotkov, je danes prvo oceno objavil evropski statistični urad Eurostat. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je to največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Novembra je bila letna stopnja inflacije 4,9-odstotna.

image_alt
Kavica v lokalu še dražja kot lani, nakup sedežne garniture že luksuz

Eurostat pričakuje, da se je decembra v primerjavi s predlanskim decembrom energija podražila za 26 odstotkov, potem ko je bila novembra letna stopnja rasti cen energije 27,5 odstotka.

Hrana, alkohol in tobak so se decembra na letni ravni podražili za 3,2 odstotka (novembra za 2,2 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 2,9 odstotka (novembra za 2,4 odstotka) in storitve za 2,4 odstotka (novembra 2,7 odstotka).

Kdaj zvišanje obrestnih mer?

Evropska centralna banka (ECB) se za zdaj še ni odločila za zvišanje obrestnih mer, da bi znižala rast cen, kot je to storila britanska centralna banka in napovedala ameriška centralna banka. Po zasedanju Sveta ECB sredi decembra je predsednica ECB Christine Lagarde dejala, da je zelo malo verjetno, da bo ECB v letu 2021 zvišal obrestne mere. ECB se je odločil, da bo najprej postopoma ukinil svoje spodbujevalne programe odkupa obveznic in se šele nato lotil obrestnih mer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije