NOV TREND

Tako vpliva draginja: nekoč v skrbeh zaposleni, zdaj delodajalci

Vedno več jih med draginjo razmišlja o menjavi službe. Med zadnjo krizo leta 2018 je bilo ravno nasprotno.
Fotografija: Pogosto so boljše možnosti za višjo plačo pri novem delodajalcu. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Pogosto so boljše možnosti za višjo plačo pri novem delodajalcu. FOTO: Getty Images

V Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike so delodajalci priča zanimivemu, predvsem pa edinstvenemu trendu – zaposleni kljub višjim življenjskim stroškom množično zapuščajo delovna mesta ali pa o tem vsaj resno razmišljajo. Raziskava, ki jo je podjetje PwC opravilo junija, v njej pa je sodelovalo 53.912 zaposlenih, je pokazala, da kar 26 odstotkov vprašanih v naslednjem letu namerava dati odpoved na trenutnem delovnem mestu, še več jih o tem vsaj resno razmišlja. Gre za nekaj povsem drugega, kot se je zgodilo med zadnjo hudo gospodarsko krizo leta 2018, ko so se ljudje oklenili obstoječih služb v strahu, da bodo ostali brez prihodkov. Kaj se je zgodilo?

»Varstvo za otroka me na dan stane več, kot tisti dan zaslužim,« pravi obupana Londončanka. FOTO: Getty Images
»Varstvo za otroka me na dan stane več, kot tisti dan zaslužim,« pravi obupana Londončanka. FOTO: Getty Images

»V času covida smo bili priča t. i. množičnim odpovedim, ko so ljudje začeli menjavati službe kot nikoli prej, še posebno mlajše generacije, a tudi starejše so jim kmalu sledile. Ljudje so spoznali, kaj je v življenju pomembno in da se je treba za to boriti. Sprva je bilo to delo na daljavo ali vsaj hibridno delo, zdaj, ko smo priča rekordni inflaciji, želijo višje plače. In če tega ne dobijo v aktualni službi, bodo odšli drugam. Dokler je brezposelnost tako nizka, kot je, si to lahko privoščijo, med krizo 2018. pa ni bilo tako,« pravi Sarah Moore iz britanske veje PwC in dodaja, da se bodo morali na Otoku delodajalci zamisliti ter poiskati načine, kako zaposlene zadržati, kar četrtina delovne sile namreč namerava po njihovih podatkih v naslednjih 12 mesecih poiskati novega delodajalca.

Visoki stroški

V ZDA se delodajalci medtem soočajo z vedno več odpovedmi s strani mladih mam, ki so izračunale, da so stroški varstva že tako visoki, da je prav vseeno, ali hodijo v službo in plačujejo varstvo ali pač ostanejo doma in za otroke skrbijo same, piše BBC. Žal si tega ne morejo privoščiti samske mame. »Varstvo za otroka me na dan stane več, kot tisti dan zaslužim. Ne morem delati za polovični čas, da bi imela otroka več doma, zato sem pred nekaj tedni tudi sama razmišljala, da bi dala odpoved, a ob teh cenah to ne gre,« je za BBC povedala Britanka Tayyaba, ki je zaposlena v zdravstvu. Moorova opozarja, da je prav zdravstvo tako specifično področje, da tamkajšnji zaposleni težko najdejo bolje plačano službo na drugem področju, prav tako si bodo na trenutnem delovnem mestu težko izborili višjo plačo, saj denarja preprosto ni.

»V tem primeru bodo morali odgovorni razmisliti o drugih načinih, kako obdržati zaposlene in jim pomagati. Skrajšani delovni tedni, fleksibilno opravljanje dela, možnost, da s seboj pripeljejo otroke ... A alternative morajo biti koristne, ne same sebi namen; nekomu, ki bi rad delo čim prej zaključil, da bi tudi čim prej pobral otroka iz vrtca, daljši odmor za malico pač ne bo koristil, mu bo pa še kako prav prišel štiridnevni delovni teden,« še pravi Moorova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije