PROTI EVROPSKI KMETIJSKI POLITIKI

Tako nezadovoljni kmetje opozarjajo na razmere v EU (FOTO)

Evropska komisija je kmete in male dobavitelje v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi povabila k izpolnitvi vprašalnika o nepoštenih trgovinskih praksah. Anketo bo mogoče izpolniti do 15. marca.
Fotografija: Nezadovoljni kmetje FOTO: Kacper Pempel Reuters
Odpri galerijo
Nezadovoljni kmetje FOTO: Kacper Pempel Reuters

Potem ko je več tisoč kmetov v Varšavi danes opozarjalo na uvoz cenejših kmetijskih proizvodov iz držav izven EU, so na to problematiko opozarjali tudi kmetje v Španiji. Ti so v znak protesta danes blokirali avtocesti, ki povezujeta Španijo in Francijo ter Madrid in Barcelono.

Nezadovoljni španski kmetje so se v ponedeljek zvečer zbrali v kraju Pontos, približno 40 kilometrov od špansko-francoske meje, kmalu po polnoči pa so začeli blokirati avtocesto, ki povezuje državi in jo zaprli v obe smeri. Blokirali so tudi avtocesto, ki povezuje Madrid in Barcelono.

FOTO: Kacper Pempel Reuters
FOTO: Kacper Pempel Reuters

Španski kmetje stavkajo od začetka meseca, pri čemer predvsem opozarjajo na, po njihovem mnenju, nepošteno konkurenco iz držav zunaj EU. Menijo, da tem kmetijskim proizvodom ni treba izpolnjevati istih meril, ki veljajo za proizvode iz EU, in želijo, da Bruselj kmetom razbremeni birokracijo.

Več tisoč

Na težave zaradi uvoza kmetijskih proizvodov iz držav izven EU, predvsem Ukrajine, so s protestom v Varšavi danes opozarjali tudi poljski kmetje. Več tisoč jih je protestiralo proti evropski kmetijski politiki v okviru zelenega dogovora in uvozu cenejših kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

 FOTO: Kacper Pempel Reuters
 FOTO: Kacper Pempel Reuters

Na Poljskem že več mesecev potekajo protesti nezadovoljnih kmetov, ki blokirajo ceste po državi in mejne prehode z Ukrajino. Po ruski invaziji na Ukrajino je namreč Bruselj začasno ukinil carine in kvote za kmetijske izdelke iz Ukrajine. Poljski kmetje so prepričani, da ti proizvodi ne ustrezajo standardom EU in predstavljajo nelojalno konkurenco njihovim izdelkom na domačem trgu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije