KOCKA JE PADLA

Švica tudi od cepljenih potnikov zahteva test PCR

Ukrep začne veljati v soboto.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: STA
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: STA

Švica zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom zaostruje zajezitvene ukrepe. Od te sobote bodo morali vsi potniki ob prihodu v državo predložiti negativen izvid testa PCR ne glede na to, ali so cepljeni oziroma so covid 19 preboleli. Kot je danes še odločila švicarska vlada, bodo morali med četrtim in sedmim dnevom po prihodu v državo nato predložiti še izvid drugega testa na okužbo z novim koronavirusom, ki pa bo lahko ali PCR ali hitri antigenski test,. Iz novega pravila so izvzeti le potniki, ki živijo na območjih ob meji s Švico, npr. v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg.

Poleg tega so veljavnost hitrih testov skrajšali z dosedanjih 48 na vsega 24 ur, medtem ko je test PCR veljaven 72 ur. So se pa obenem v Švici odločili odpraviti obvezno karanteno, ki je doslej veljala za potnike iz številnih držav.

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v Švici po zadnjih podatkih znaša 1151,51. V državi za vstop v javne prostore in udeležbo na dogodkih načeloma velja pravilo PCT, lahko pa se organizatorji sami odločijo za ostrejše omejitve oziroma pravilo PC. V tem primeru uporaba zaščitnih mask ni obvezna, medtem ko je sicer načeloma obvezna v vseh notranjih prostorih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije