IZREDNO STANJE

Srhljivi prizori: protestniki zažgali policijsko postajo, policisti pobegnili (FOTO in VIDEO)

Protesti so se sprevrgli v nenadzorovano divjanje po mestu.
Fotografija: Protestniki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protestniki. FOTO: Reuters

V Minneapolisu so se že tretjo noč zapored nadaljevali hudi protesti zaradi policijskega nasilja. Protestniki so med drugim uničili tudi eno od policijskih postaj, ki so jo zažgali skupaj z več deset drugimi poslopji v mestu. Protesti so poleg tega izbruhnili v New Yorku, Los Angelesu, Memphisu in Denverju.

Protesti zaradi še enega v vrsti temnopoltih osumljencev, ki so umrli med policijskim postopkom v ZDA, so se tokrat hitro sprevrgli v nenadzorovano divjanje po Minneapolisu, ki se je v četrtek zvečer razširilo tudi v sosednji St. Paul.

Župana obeh mest sta zaprosila za pomoč nacionalno gardo in guverner Tim Walz jo je aktiviral. Minneapolis kaže podobo Los Angelesa iz leta 1992 po nemirih zaradi policijskega pretepanja temnopoltega Rodneyja Kinga.


Protesti v Minneapolisu so izbruhnili po smrti 46-letnega Georgea Floyda. Njegova smrt odmeva po vseh ZDA in protesti so izbruhnili med drugim v New Yorku, Los Angelesu, Memphisu in Denverju kjer so odjeknili tudi streli, vendar o žrtvah niso poročali. V New Yorku so policisti aretirali najmanj 33 ljudi, ki so se s trga Union Square odpravili proti jugu do glavne policijske postaje.

Klečal mu je na vratu

Floyd je umrl v ponedeljek, ko je eden od štirih policistov, ki so ga aretirali zaradi domnevnega nakupa s ponarejenim bankovcem, klečal na njegovem vratu več kot osem minut. Floyd ga je rotil, da ne more dihati, kar so posnele kamere mimoidočih, in umrl je, še preden je prispelo reševalno vozilo.


Župan Minneapolisa je skoraj nemudoma odpustil vse štiri policiste, v sredo je zahteval tudi aretacijo enega od njih, a to protestnikov ni umirilo. Nemiri v mestu so izbruhnili v torek zvečer in se nato nadaljevali vsak večer. V noči na petek je zagorela policijska postaja, ki je blizu kraja Floydove smrti.

Protestniki so vdrli v postajo, iz katere so policisti pobegnili, in jo zažgali. Razgrajači po Minneapolisu in St. Paulu zažigajo tudi druge zgradbe in ropajo trgovine, iz katerih odnašajo vse od cigaret do plenic in hrane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije