PO PREDČASNIH PARLAMENTARNIH VOLITVAH

Španiji grozi politična blokada

Katalonska stranka je dala jasno vedeti, da v zameno za podporo zahteva referendum o neodvisnosti.
Fotografija: Pedro Sanchez FOTO: Nacho Doce, Reuters
Odpri galerijo
Pedro Sanchez FOTO: Nacho Doce, Reuters

Španiji teden po predčasnih parlamentarnih volitvah grozi politična blokada. Premier Pedro Sanchez je zavrnil vabilo opozicijskega voditelja Alberta Nuneza Feijooja na srečanje še pred ustanovno sejo novega parlamenta, na katerem bi skušala najti rešitev po negotovih rezultatih volitev. Hkrati je napovedal, da bo skušal oblikovati novo vlado.

Feijoojeva desnosredinska Ljudska stranka (PP) je na volitvah 23. julija sicer zmagala, vendar nima veliko možnosti za sestavo večinske koalicije. Feijoo je zato pozval Sanchezove socialiste, naj dopustijo manjšinsko vlado, saj v Španiji vlado tradicionalno oblikuje zmagovalec, je poudaril 61-letnik v nedeljo na Twitterju. 

Po poročanju španske RTVE naj bi Sanchez v zavrnitvi vabila pojasnil, da je v demokraciji treba najti večino, ki je sposobna vladati. Od te pa so oddaljeni tudi socialisti, ki bi za oblikovanje vlade potrebovali podporo koalicije levih strank Sumar, manjših regionalnih strank in stranke Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Referendum o neodvisnosti

Katalonska stranka je dala jasno vedeti, da v zameno za podporo zahteva referendum o neodvisnosti, česar pa Sanchez najverjetneje ne bo dopustil.

Premier je v pismu Feijooju še zapisal, da se je pripravljen pogajati z drugimi vodji strank po ustanovni seji 17. avgusta. Po seji si bodo socialisti prizadevali tudi zagotoviti nov mandat za Sancheza, da bo »Španija lahko še štiri leta napredovala«, je Sanchez naznanil v videoposnetku na Twitterju.

Medtem pa naj bi socialisti izgubili še en sedež v 350-članskem parlamentu. Po preštetih glasovnicah, ki so po pošti prišle iz tujine, je namreč PP prejela dodaten sedež in jih ima sedaj 137. Socialisti pa se bodo morali zadovoljiti s 121 sedeži. Volilna komisija tega sicer še ni potrdila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije