PRELOŽITEV

Šokantni preobrat: brexita marca ne bo?

O preložitvi izstopa Velike Britanije iz EU bo predvidoma odločal parlament.
Fotografija: Ni nujno, da se bo brexit zgodil marca. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ni nujno, da se bo brexit zgodil marca. FOTO: Reuters

LONDON – Britanska premierka Theresa May je v današnjem nagovoru v poslanski zbornici poudarila, da bo britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi izstopa iz EU, če bodo poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU in možnost brexita brez dogovora.

Kot je dejala, bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada po besedah premierke 14. marca predlagala glasovanje o »kratkem in omejenem podaljšanju« brexita. Mayeva je dodala, da je podaljšanje smiselno kvečjemu do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament.


Poudarila je, da ni naklonjena podaljšanju roka za izstop. Izpostavila je še, da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora.

Mayeva je danes povedala, da je s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem imela konstruktivno srečanje o mogočih spremembah irskega varovala, ki bi bile sprejemljive tudi za poslansko zbornico. Pojasnila je, da je stališče Združenega kraljestva pojasnila voditeljem vseh držav članic EU. Dejala je še, da sta se Velika Britanija in Evropska unija dogovorili o oblikovanju skupne delovne skupine, ki bo poskušala zagotoviti, da med Irsko in Severno Irsko ne bo potrebna trda meja.

V nagovoru poslancem je bila premierka tudi kritična do vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ker si je premislil in zdaj dopušča možnost drugega referenduma o brexitu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije