FRANCIJA

Škandal odnesel visokega uradnika predsednika države

Priprli pomočnika vodje kabineta francoskega predsednika. 
Fotografija: Francoski predsednik Emmanuel Macron v spremstvu Alexandra Benalle, ki je povzročil pravi škandal. Fotografija je nastala poleti 2017. FOTO: Philippe Wojazer, Reuters
Odpri galerijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron v spremstvu Alexandra Benalle, ki je povzročil pravi škandal. Fotografija je nastala poleti 2017. FOTO: Philippe Wojazer, Reuters

PARIZ – Pomočniku vodje kabineta francoskega predsednika Emmanuela Macrona, Alexandru Benalli, ki so ga posneli med nasiljem nad protestniki ob prvomajskih protestih, je državni tožilec odredil pripor. Iz predsedniške palače pa so potrdili, da ga bodo odpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škandal, ki ga je v sredo razkril časnik Le Monde, pomeni sramoto za francoski politični vrh in je privedel do najhujše krize v enoletnem predsednikovanju Macrona, ki ga opozicija obtožuje, da je njegov urad namerno prikril incident.

Iz Elizejske palače so sporočili, da so ga že nekaj dni po incidentu za dva tedna suspendirali brez plačila in da je od takrat namesto za varnost predsednika skrbel za administrativne zadeve. S tem je bil kaznovan zaradi nesprejemljivega vedenja, sankcije pa so pomenile zadnje opozorilo pred odpustitvijo. A incidenta niso prijavili tožilstvu.

Francoska televizija BFM je sicer poročala, da je Benalla kljub omenjenim sankcijam spet opravljal svoje delo in da je ta teden skrbel za varnost ob sprejemu francoskih nogometašev, zmagovalcev svetovnega nogometnega prvenstva.

Danes pa so v Elizejski palači za AFP povedali, da so uvedli postopek za njegovo odpustitev zaradi »novih elementov«, saj naj bi nezakonito pridobil nadzorni posnetek policije, da bi dokazal svojo nedolžnost.


Suspendirali tudi policiste

Vir blizu preiskavi je povedal, da so suspendirali tudi tri policiste, med njimi dva visoka častnika, zaradi suma, da so mu dali posnetek, kar je notranji minister Gerard Collomb ostro obsodil.

Zaradi podobnih obtožb kot Benallo so danes pridržali tudi Vincenta Craseja, pomočnika za varnost Macronove stranke Naprej republika in rezervnega žandarja, ki je bil skupaj z njim v času incidenta. V okviru preiskave so v četrtek zaslišali tudi vodjo Macronovega kabineta Patricka Strzodo, je izvedel AFP.
 

Udaril protestnika

Pomočnika vodje Macronovega kabineta Benallo so na posnetku, ki ga je na prvomajskih demonstracijah s pametnim telefonom posnel študentski aktivist, prepoznali pri in ga objavili. Na posnetku je videti, kako je obvladal in udaril protestnika, nosil pa je policijsko čelado s ščitnikom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije