POŽAR

S solzami v očeh gledali, kako v prah izginja svetovna znamenitost

Kljub ogromni škodi jim je uspelo rešiti največje relikvije, med njimi ostanke Jezusove trnove krone. Požar izbruhnil med branjem maše.
Fotografija: Požar v Notre Dame. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Požar v Notre Dame. FOTO: Reuters

PARIZ – Požar v pariški katedrali Notre Dame, ki je izbruhnil v ponedeljek proti večeru, je pod nadzorom. Smrtnih žrtev ni, med gašenjem pa se je huje poškodoval en gasilec, ki je doslej edina prijavljena žrtev. Gasilci so pred ognjem rešili glavni zvonik, cerkvene relikvije in umetniška dela. Čeprav se je zaradi požara zrušil 93-metrski zvonik in je zgorelo skoraj 800 let staro hrastovo ostrešje, je gasilcem uspelo rešiti oba stolpa, fasado in velik del zgradbe cerkve. Strokovnjaki pa že preverjajo strukturno trdnost zgradbe. 
 
Preberite še:

VIDEO: Svet v šoku! Dan razkril katastrofalne posledice inferna



Parižani v solzah

Na tisoče prebivalcev se je zbralo na ulicah francoskega glavnega mesta in v solzah opazovalo, kako ogenj uničuje eno najbolj znanih francoskih stavb, ki je zaradi svoje zgodovine in arhitekture postala pravi simbol Pariza in Francije. Škoda na katedrali, ki jo je letno obiskalo 14 milijonov turistov in vernikov, je ogromna. Francozi so zaskrbljeni, da bodo Notre Dame, kakršne so bili navajeni pred požarom, lahko odslej videli le še v zgodovinskih učbenikih. 


 

»Skupaj jo bomo ponovno zgradili«

»To je naša zgodovina. To je mesto, kjer smo doživeli vse velike trenutke,« je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron na prizorišču požara in obljubil, da bodo Notre Dame obnovili. Napovedal je mednarodno kampanjo za zbiranje denarja, ki bi jim omogočil obnovo katedrale.

Zakaj je zagorelo, še ni znano, preiskava že poteka. Požarni alarm je po poročanju tujih medijev začel zvoniti med mašo.
 

Denarno pomoč za obnovo že obljubil francoski milijarder

Francoz François Pinault, predsednik družbe Artemis Group, verjetno pa bolj znan kot mož igralke Salme Hayek, je, kot poročajo francoski mediji, napovedal, da bo za obnovo daroval 100 milijonov, ker želi, da »ta dragulj čim prej spet zaživi«.

Svetovni voditelji zgroženi ob dogodku

Papež Frančišek je ob uničujočem požaru v katedrali Notre Dame v Parizu izrazil solidarnost s Francijo. Kot so danes še sporočili iz Vatikana, papež moli za katoličane in Parižane, ki se soočajo s tragično situacijo, poroča STA. Svojo žalost ob dogodku je sporočila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Solidarnost s Francozi so izrazili tudi britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter ameriška prva dama Melania Trump, ki je tvitnila, da jo boli srce ob dogodkih v Parizu.

Od skladišča do Napoleonovega kronanja

Gradnja znamenite katedrale, ki je eden izmed najboljših primerov francoske gotske arhitekture, se je začela leta 1163 in je trajala dve stoletji, čeprav so jo tudi v poznejših stoletjih še dograjevali in predelovali. Nastala je na kraju nekdanjega templja, posvečenega Jupitru. Med francosko revolucijo je bila precej poškodovana in oskrunjena, saj so jo uporabljali kot skladišče za vino, njene zvonove pa pretopili v topovske krogle. Pozneje je spet postala mesto, kjer so se odvijali številni zgodovinski dogodki, zelo pomembni za Francoze. V katedrali se je leta 1804 za francoskega cesarja okronal Napoleon Bonaparte. Tudi osvoboditev Pariza izpod nacistične oblasti so oznanili zvonovi katedrale leta 1944.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije