NAPETO

Zelenski po sestrelitvi dronov nad Moskvo: V Rusijo prihaja vojna

Ruske oblasti poročajo, da so ponoči Moskvo napadli trije ukrajinski brezpilotni letalniki.
Fotografija: FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters

 Rusijo, v njena strateška središča in vojaška oporišča, se vrača vojna, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potem ko je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ruska zračna obramba nad Moskvo sestrelila tri ukrajinske brezpilotne letalnike. »Vojna se postopoma vrača na rusko ozemlje, v njena simbolna središča in vojaška oporišča,« je dejal in dodal, da so napadi na rusko ozemlje neizogiben, naraven in popolnoma pravičen proces vojne med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ukrajina postaja močnejša,« je dejal Zelenski, a opozoril, da se mora pripraviti na nove napade na svojo energetsko infrastrukturo. »Zavedati se moramo, da lahko ruski teroristi tako kot lani tudi to zimo napadejo naš energetski sektor in kritične objekte,« je opozoril.

Rusija naj bi preprečila napad z droni na Moskvo

Ruska zračna obramba je namreč ponoči preprečila napad z brezpilotnimi letali na Moskvo in sestrelila tri ukrajinske drone, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da sta bili v napadu ukrajinskih dronov poškodovani dve poslovni stavbi.

»Ukrajinski brezpilotni letalniki so danes ponoči napadli Moskvo. Pri tem sta bili rahlo poškodovani pročelji dveh poslovnih stavb. Žrtev ali poškodovanih ni,« je na Telegramu objavil moskovski župan Sobjanin. Zaradi napada so za nekaj časa zaprli mednarodno letališče Vnukovo na jugozahodu Moskve, lete pa preusmerili, poročanje ruske tiskovne agencije TASS povzema AFP.

Poškodovana poslovna stavba. FOTO: Stringer Reuters
Poškodovana poslovna stavba. FOTO: Stringer Reuters

»Poskus terorističnega napada kijevskega režima z brezpilotnimi letali na cilje v Moskvi je bil onemogočen,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo na Telegramu in dodalo, da so sestrelili en dron, druga dva pa so »nevtralizirali z elektronskim bojevanjem«.

Napadi vse bolj pogosti

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska zračna obramba preprečila ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki v moskovski regiji. V začetku tega meseca je Rusija sporočila, da je sestrelila pet ukrajinskih dronov, ki so motili delovanje moskovskega mednarodnega letališča Vnukovo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije