KORONAVIRUS

Rekordno število okužb v Italiji

Umrlo pa je 144 ljudi, okuženih s koronavirusom.
Fotografija: V Italiji je spet obvezna uporaba mask na prostem. FOTO: Yara Nardi Reuters
Odpri galerijo
V Italiji je spet obvezna uporaba mask na prostem. FOTO: Yara Nardi Reuters

V Italiji so v zadnjih 24 urah znova zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom, in sicer skoraj 55.000, umrlo pa je 144 ljudi, okuženih s koronavirusom.

V zadnjem dnevu so v Italiji opravili skoraj milijon testov, kar je prav tako največ od začetka pandemije. 5,6 odstotka je bilo pozitivnih.

Na oddelkih intenzivne nege v Italiji se zdravi skoraj 1100 pacientov s covidom-19.

Zaradi hitrega naraščanja števila okuženih je italijanska vlada v četrtek sprejela dodatne ukrepe, med drugim bodo s 1. februarjem omejili veljavnost potrdila o cepljenju na šest mesecev. Obvezna je tudi uporaba mask na prostem.

Na Portugalskem že prevladuje različica omikron

Koronavirusna različica omikron se je na Portugalskem močno razširila in že postala dominantna različica novega koronavirusa v tej državi, ki je v petek zabeležila največje število novih okužb v enem dnevu od konca januarja, je sporočil portugalski nacionalni zdravstveni inštitut.

»Omikron je postal dominantna različica na Portugalskem. Število okuženih pa je ocenjeno na približno 61,5 odstotka števila primerov, ki smo jih imeli 22. decembra lani,« so v sporočilu za javnost zapisali pri portugalskem nacionalnem zdravstvenem inštitutu.

Ob tem so sporočili tudi, da je število smrti in hospitalizacij na intenzivnih oddelkih še vedno stabilno.

V petek so na Portugalskem v enem dnevu zabeležili 11 smrtnih primerov in 12.943 novih primerov okužb, kar je največ od 29. januarja letos. Državo je v začetku leta namreč prizadel silovit val okužb, ki je preobremenil bolnišnice.

Portugalska je zaradi naraščanja števila okužb sprejela vrsto novih ukrepov za obvladovanje epidemije, med katerimi so tudi obvezno delo na daljavo, obvezno testiranje za obisk predstav ali športnih dogodkov, ter zaprtje barov in nočnih klubov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije