MIROVNIK

Putin bo navdušen: tak je Trumpov tajni načrt za končanje vojne v Ukrajini

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat želi pritisniti na Ukrajino, naj odstopi Krim in obmejna območja Donbasa Rusiji.
Fotografija: Donald Trump in Vladimir Putin. (arhivska fotografija) FOTO: Carlos Barria Reuters Pictures
Odpri galerijo
Donald Trump in Vladimir Putin. (arhivska fotografija) FOTO: Carlos Barria Reuters Pictures

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je zasebno izjavil, da bi lahko končal rusko vojno v Ukrajini s pritiskom na njeno vlado, naj se odpove ozemlju, navaja Washington Post. Kot je sicer znano, so visoki ukrajinski voditelji večkrat in ostro zavrnili ideje, da bi odstopili katero koli ozemlje v zameno za mir. 

image_alt
»Imam dokaz, Putin izgublja nadzor. Zdaj se lahko zgodi popolnoma nov scenarij za Ukrajino«

Po poročanju ameriškega medija želi Trump pritisniti na Ukrajino, naj odstopi Krim in obmejna območja Donbasa Rusiji. Seveda bi takšna politika pomenila popoln preobrat v primerjavi s podporo, ki jo je Ukrajini dala administracija Joeja Bidna.

Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva, je že zavrnil Trumpov načrt. »Odpoved ozemlju bi bila škodljiva za Ukrajino in svet,« je dejal v objavi na družbenih omrežjih.

Donald Trump in Vladimir Putin. (arhivska fotografija). FOTO: Kevin Lamarque Reuters
Donald Trump in Vladimir Putin. (arhivska fotografija). FOTO: Kevin Lamarque Reuters

»V resnici bi to pomenilo dokončen propad svetovnega reda po drugi svetovni vojni in signal, da zakon sile zdaj prevlada nad silo zakona,« je dodal.

Poročilo Washington Posta so Trumpovi svetovalci sicer že označili za lažno novico: »Vse skupaj so lažne novice Washington Posta. Samo izmišljujejo si,« je za The New York Post povedal Trumpov svetovalec Jason Miller.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije