PREGLEDALA GA JE SKUPINA RAZISKOVALCEV

Proti koroni se je cepil 217-krat! Star je 62 let in tako se počuti danes

Presenetljivo se je ljubitelj cepljenja iz Magdeburga dobro počutil in je odličnega zdravja. Po mnenju znanstvenikov masa cepiva ni imela negativnih učinkov na njegov imunski sistem.
Fotografija: Ko je dosežena določena koncentracija protiteles, se imunski sistem izklopi. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Ko je dosežena določena koncentracija protiteles, se imunski sistem izklopi. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Moški iz Magdeburga v Nemčiji pravi, da je bil proti covidu-19 v 29 mesecih cepljen kar 217-krat – z osmimi različnimi cepivi. Uradno je potrjenih 134 cepljenj. Nič ni znano o njegovih motivih ali o tem, ali ima druge hobije.

Skupina raziskovalcev z univerze Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU) je pregledala 62-letnika, da bi ugotovila, kakšne učinke imajo neskončna cepljenja na njegovo telo. Vzorci njegove krvi so bili na voljo od novembra 2019 do oktobra 2023.

Uradno je potrjenih 134 cepljenj. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Uradno je potrjenih 134 cepljenj. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Presenetljivo se je ljubitelj cepljenja iz Magdeburga dobro počutil in je odličnega zdravja. Po mnenju znanstvenikov masa cepiva ni imela negativnih učinkov na njegov imunski sistem. Povečana je bila le koncentracija koronoobrambnih celic in protiteles v krvi.

Za raziskovalce FAU je to znak, kako dobro se cepiva na splošno prenašajo. Kljub temu precepljenost na splošno ni priporočljiva, iz posameznega primera ni mogoče sklepati o preostali populaciji.

Prekomerno cepljenje ni priporočljivo

»Kar se običajno zgodi, ko cepiš nekoga, ki ima že veliko protiteles v krvi, je, da se ne zgodi nič več,« pojasnjuje imunolog prof. dr. Andreas Radbruch, predsednik Evropske zveze imunoloških društev (EFIS). »Cepivo prestrežejo protitelesa, preden lahko sproži imunsko reakcijo. Ko je dosežena določena koncentracija protiteles, se imunski sistem izklopi in nova ne nastajajo več,« poroča bild.de.

Preberite še:

image_alt
Številke, ki plašijo javnost: prihaja nova epidemija?

image_alt
Ugledni slovenski imunolog opozarja: nova epidemija je samo vprašanje časa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije