FUTURISTIČNA ELEKTRONIKA

Prihajajo prozorni televizorji in robotski pomočniki

V Las Vegasu so predstavili najnovejše tehnološke naprave. Futuristično elektroniko bomo lahko uporabljali doma.
Fotografija: Takole je videti nova generacija televizorjev. FOTOGRAFIJI: Samsung
Odpri galerijo
Takole je videti nova generacija televizorjev. FOTOGRAFIJI: Samsung

Od 9. do 12. januarja je v Las Vegasu potekal sejem uporabniške elektronike CES, ki velja za najvplivnejši dogodek na temo nove tehnologije na svetu. Na njem je mogoče pokukati v prihodnost in izvedeti, za kakšne tehnološke igračke bomo denar, če ga bomo le imeli, zapravljali v prihodnosti.

Če nameravate zamenjati domači televizor, se vam splača počakati na prozorne televizorje, ki so ena najbolj vznemirljivih novosti, predstavljenih na sejmu. Izdelujeta jih podjetji Samsung in LG. Južnokorejski LG obljublja, da bo njegova prva prozorna televizija tudi brezžična.

Samsungov robotek bo znal zabavati tudi vašega živalskega ljubljenčka.
Samsungov robotek bo znal zabavati tudi vašega živalskega ljubljenčka.

Kadar ni vklopljena, je videti kot kos stekla, kar precej olajša postavitev v prostoru tistim, ki nekaj dajo na notranje opremljanje, in je nasploh videti precej bolj estetsko kot trenutni televizijski sprejemniki.

Preplavili naše domove

Če boste pripravljeni seči malce globlje v žep, se lahko v kratkem otresete nekaterih gospodinjskih opravil. Prihajajo namreč robotski butlerji. Na sejmu so med drugim predstavili robotskega pomočnika, ki zna hraniti hišne ljubljenčke in prati perilo, opomni pa vas tudi na jemanje zdravil.

Manj spreten v vlogi gospodinje, zato pa toliko bolj prikupen, pa je Samsungov robot Ballie, nekakšna mala rumena krogla, ki vas prepozna, ko vas zagleda, in vas pozdravi, ko pridete domov. Na tla ali steno zna projicirati videoklice in druge vizualne vsebine. Perila vam sicer ne bo znal oprati, vam bo pa zapel najljubšo pesem, če bo opazil, da ste žalostni. Hišni roboti, ki jih poganja umetna inteligenca, naj bi po predvidevanjih poznavalcev v prihodnjih letih preplavili naše domove.

Nošenje prenosnikov naokrog bo še lažje z novim virtualnim zaslonom spacetop, ki ga je ustvarilo zagonsko podjetje Sightful. Zaslona v resnici ni, vidite ga zgolj z uporabo očal za razširjeno resničnost. In cena? Za očala, ki bodo pričarala plavajoči zaslon, kjer koli si boste pač želeli, je treba odšteti 1960 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije