SLOVO

Pri 117 letih umrla najstarejša zemljanka

V starosti 117 let in 260 dni je umrla Nabi Tajima.
Fotografija: Nabi Tajima je tretja najstarejša zemljanka vseh časov. FOTO: Nn
Odpri galerijo
Nabi Tajima je tretja najstarejša zemljanka vseh časov. FOTO: Nn

Nabi Tajima se je rodila 4. avgusta 1900 na otoku Kikai, ki je del japonskega otočja Amami v južnem kitajskem morju, več kot tisoč kilometrov jugozahodno od Tokia. Nabi, ki je umrla v soboto zvečer v lokalni bolnišnici, je bila najstarejša zemljanka in po doseženi starosti tretja najstarejša vseh časov, za francosko superstoletnico Jeanne Calment, ki je živela 122 let in 164 dni, in Američanko Sarah Knauss, ki je živela 119 let in 97 dni.
Nekateri viri sicer namigujejo, da naj bi bila Nabi še starejša, a dokazov za to ni.
Nabi Tajima ni prav pogosto zapuščala domačega, komaj 12 kvadratnih kilometrov velikega otoka. Do Amamija, prve civilizacije, se je morala peljati s čolnom tri ure in pol.
Jaramillo je umrl star 121 let, a mu rekorda niso priznali FOTO: Nn
Jaramillo je umrl star 121 let, a mu rekorda niso priznali FOTO: Nn

A nad to osamljenostjo sredi morja se ni nikoli pritoževala. Bolezni tako rekoč ni poznala, najpogosteje so jo spraševali po receptu za tako zdravo življenje in visoko starost. Nabi je odgovarjala: »Spati mirno v tišini in zmerno jesti izbrano hrano.«
Z možem, ki je leta 1991 umrl pri 95 letih in ga je preživela za 27 let, sta imela devet otrok, sedem sinov in dve hčeri.
Nabi je umrla le tri dni potem, ko je umrl Čilenec Celino Villanueva Jaramillo, ki naj bil star 121 let, a njegovega rekorda niso priznali, ker ni imel rojstnega lista. Ta naj bi mu zgorel v požaru pred 20 leti.
A kljub smrti Nabi, ki je bila od januarja v bolnišnici, najstarejša zemljanka ostaja na Japonskem, to je trenutno Čijo Jošida, ki je stara 116 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije