PARKIRNINA

Prekrškarje lovijo tudi s kolesi

Neplačevanje parkirnine v Biogradu na Moru, Vodicah in na Pašmanu se ne izplača; nadzor so močno poostrili, globe niso prav nizke.
Fotografija: Globa za neplačano parkirnino v Tkonu je 80 kun. Fotografije: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
Globa za neplačano parkirnino v Tkonu je 80 kun. Fotografije: Janez Petkovšek

Čeprav je od največje afere z visokimi globami zaradi neplačanih parkirnin na Hrvaškem minilo že skoraj pet let (več primerov se je končalo na sodiščih in celo z izvršbami), pa se še vedno najde nekaj tujih turistov, ki jih zaradi tega za vetrobranskim steklom čaka zataknjena položnica in zato pokvarjen dopust.
T. i. nulta cona v Biogradu je najdražja.
T. i. nulta cona v Biogradu je najdražja.

Zanimivo je, da so globe po krajih zelo različne. Kako je s tem v Dalmaciji, smo preverili v enem najbolj priljubljenih slovenskih zabaviščnih turističnih krajev, Biogradu na moru, in na bližnjem otoku Pašman. Tudi tam je namreč večina turistov prav Slovencev. Zanimiv primer je iz Vodic.
Na parkomatih so najpomembnejše informacije tudi v tujih jezikih.
Na parkomatih so najpomembnejše informacije tudi v tujih jezikih.

Najprej smo ugotovili, da je ura parkiranja v posameznih krajih odvisna predvsem od njegove velikosti oziroma odločitev posameznih občin, koliko nameravajo z njimi zaslužiti oziroma napolniti svoje proračune. V manjših v poletni sezoni, ki se ponekod začne 1., drugod pa 15. junija, konča pa 15. oziroma 30. septembra, stane 5 kun (v Kukljici na otoku Ugljan celo sredi mesta ne zaračunavajo parkirnine), v večjih pa tudi dvakrat več. V Biogradu na moru je poletna cena 12 kun (1,65 evra), v Vodicah 10 (1,37 evra). Različne so tudi cene celodnevnega parkiranja: v Tkonu na Pašmanu stane 25 kun (3,43 evra), v Biogradu 40 (5,49 evra). Ker večina turistov plačljiva parkirišča uporablja le uro ali dve, se za celodnevno odločajo le redki.

Ne glede na višino parkirnine pa se ne izplača tvegati, da vas zalotijo brez listka: povsod so namreč močno poostrili nadzor. Videti je veliko kontrolorjev, ki se nenehno sprehajajo po plačljivih parkiriščih in preverjajo, ali imate listek oziroma ste parkirnino plačali z mobitelom prek sporočila SMS. Nepopustljivi so tudi, če le za nekaj minut prekoračite plačan čas parkiranja (v Biogradu je toleranca pet minut). Med njimi je veliko študentov, ki prekrškarjev ne lovijo le peš, temveč tudi na kolesih.


Če te za brisalcem čaka položnica, te v naštetih mestih najvišja globa čaka v Biogradu na moru. Od 15. junija do 15. septembra je namreč parkiranje tam zaradi turistov precej dražje kot v preostalem delu leta. Najbolje je globo, ki znaša 196 kun (26,89 evra), v podjetju Bošana plačati v 24 urah, saj v tem času poravnaš polovičko, torej 98 kun (13,44 evra). In ne parkirajte na nedovoljenih krajih, saj tvegate, da vam avto odpelje pajek. Globa je 400 kun (približno 55 evrov), 300 kun (41 evrov) je cena prekrška, če pa avta ne odpeljete isti dan, ti za vsak naslednji zaračunajo 50 kun (7 evrov) ležarine.

Eden od oglobljenih Slovencev nam je povedal, da je v Vodicah na parkirišču v prvi coni plačal 20 kun (tri evre) za dve uri parkiranja, nato pa zamudil 24 minut in ga je čakala položnica. Majhna zamuda ga je stala 170 kun (23 evrov). Plačal jo je takoj, saj ni hotel tvegati dodatnih stroškov niti se ukvarjati z reklamacijo (ta je sicer mogoča v osmih dneh).


Bolje jo je odnesel tisti, ki je parkiral sredi Tkona na Pašmanu: čeprav je le za nekaj minut skočil na sladoled, ga je ob vrnitvi na avtu čakalo obvestilo o prekršku. Globa je znašala 80 kun (11 evrov), ker pa jo je poravnal v dvodnevnem roku, je plačal polovičko. V pogovoru s tamkajšnjim kontrolorjem smo zvedeli, da je prekrškarjev malo, saj skoraj vsi opazijo vpadljive uslužbence, ki imajo na hrbtu napis kontrola parkinga. Poleg tega je parkirnina tam ena najnižjih daleč naokoli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije