FILIPINI

Predsednik Rodrigo Duterte je Boga označil za neumnega

Njegove besede so izzvale številne kritike predstavnikov filipinske Katoliške cerkve, Duterte pa je za »dialog« z njimi oblikoval posebno komisijo.
Fotografija: Predsednik Rodrigo Duterte je Boga označil za neumnega. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Rodrigo Duterte je Boga označil za neumnega. FOTO: Reuters

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte se je v petek v svoji maniri, brez dlake na jeziku, Boga lotil zaradi zgodbe o stvarjenju sveta. Vprašal se je namreč, zakaj bi Bog ustvaril Adama in Evo, nato pa ju izpostavil skušnjavi.

»Kdo je ta neumni Bog?« se je vprašal. »Ustvaril si nekaj popolnega in nato si se spomnil dogodka, ki bo skušal in uničil kakovost tvojega dela,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Izvirni greh je vprašanje, ki ga krščanski teologi poskušajo razložiti že dve tisočletji. Filipinski predsednik pa se ga je lotil preprosto, na svoj značilno provokativni način.

Vodstvo katoliške cerkve na Filipinih, kjer je okoli 80 odstotkov stomilijonskega prebivalstva vernega, je Dutertejevo izjavo obsodilo. »Kako je lahko predsednik vseh Filipincev, če ne spoštuje katoliških vernikov?« je na facebooku zapisal škof Pablo Virgilio.

Duterte je v ponedeljek stopil v bran svojim izjavam, njegov tiskovni predstavnik Harry Roque pa je danes sporočil, da je predsednik oblikoval tričlanski odbor za dialog s Katoliško cerkvijo in z drugimi verskimi skupnostmi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije