POTRES

»Potres me je zbudil, postelja se je močno tresla«: iz Zagreba in Mostarja poročajo o tresenju tal

Potres magnitude 2,8 je sredi noči vznemiril nekatere Zagrebčane. Nekaj ur zatem je presenetil še prebivalce Mostarja.
Fotografija: A closeup of a seismograph machine needle drawing a red line on graph paper depicting seismic and eartquake activity - 3D render FOTO: Allanswart Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
A closeup of a seismograph machine needle drawing a red line on graph paper depicting seismic and eartquake activity - 3D render FOTO: Allanswart Getty Images/istockphoto

V Zagrebu so sredi noči zabeležili dva potresna sunka. Seizmografi hrvaške državne mreže potresnih opazovalnic so močnejši potres, magnitude 2,8, ki je vznemiril nekatere občane, zabeležili ob 1.58 zjutraj. Prvi šibkejši potres so zabeležili ob 1.55 z magnitudo 1,9, drugega pa tri minute pozneje. 

Ob 7.42 so o potresu magnitude 3,1 po Richterju poročali še iz Bosne in Hercegovine. Epicenter je bil 29 kilometrov od Mostarja, pri mestu Čapljina, a so o njem poročali tudi prebivalci Mostarja. »Kratko, a dobro je treslo«, »Zibali smo se.«

Poročila Zagrebčanov

Čeprav sta potresa po višini magnitude razvrščena med šibke, pa so nekateri Zagrebčani poročali, da jih je ta prebudil in da je bobnelo. Nekateri pravijo, da so bili prepričani, da je močnejši potres, kot so na koncu pokazale potresne opazovalnice. 

»Kratko, a močno tresenje, zbudilo nas je«, »Dobro je streslo«, »Prvi me je zbudil ... In potem drugi dobro stresel«, »Sploh ni bilo šibko. Predvsem drugi.«, »Skočila sem iz postelje kot takrat, ko je bil velik potres. Ropotalo je in postelja se je močno tresla,« je le nekaj komentarjev Zagrebčanov.

Hrvaški seizmolog: Občani so občutljivi za potrese

O dogajanju je zjutraj za HRT na kratko spregovoril seizmolog Krešimir Kuk. »Šlo je za šibek potres, vendar so ga državljani zelo čutili, saj je bilo ponoči, ko je vse mirno. Poleg tega so Zagrebčani zaradi tega, kar se je zgodilo pred nekaj leti, občutljivi za potrese, zato so se odzvali nekoliko v paniki. Ta potres res ni močan in ga uvrščamo v skupino šibkih potresov, ki ne povzročajo škode,« je dejal Kuk.

Močnejši potres v Zagrebu pred štirimi leti

V Zagrebu so o močnejšem potresu poročali marca 2020. Takrat smo ga čutili tudi v Sloveniji. Epicenter prvega potresa magnitude 5,5 je bil le sedem kilometrov iz Zagreba, drugemu okoli sedmih zjutraj so hrvaški seizmologi namerili magnitudo 5,1. V Zagrebu so takrat poročali o huje poškodovanem otroku in znatni gmotni škodi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije