SLOVO

Poginila najslavnejša gorila

Koko se je naučila tudi znakovnega jezika.
Fotografija: Koko s svojo dolgoletno učiteljico in prijateljico dr. Penny Patterson Foto: AFP
Odpri galerijo
Koko s svojo dolgoletno učiteljico in prijateljico dr. Penny Patterson Foto: AFP

SAN FRANCISCO  – Koko, slavna gorila, ki se je znala sporazumevati z znakovnim jezikom in stkala več zvezdniških prijateljstev, je poginila stara 46 let. Samica je odšla mirno, v spanju, je sporočila fundacija za ohranjanje goril v Kaliforniji, kjer je 127-kilogramska Koko živela in kjer so z njo ravnali kot s kraljico.
Koko s svojo dolgoletno učiteljico in prijateljico dr. Penny Patterson Foto: AFP
Koko s svojo dolgoletno učiteljico in prijateljico dr. Penny Patterson Foto: AFP

Skotila se je v živalskem vrtu v San Franciscu leta 1971, izvirno ji je bilo ime Hanabi-ko, kar v japonščini pomeni Otrok ognjemeta. Znakovnega jezika jo je naučila raziskovalka dr. Francine Patterson, menda je razumela tudi okoli 2000 besed govorjenega jezika, angleščine. Sodelovala je v več dokumentarnih filmih, krasila naslovnico revije National Geographic, in sicer s fotografijo, ki jo je posnela sama: ona v ogledalu. Posvojila je mucko z imenom All Ball, in ko je mačko leta 1984 povozil avto, je Pattersonova Koko vprašala, kaj se je zgodilo. Koko je v znakovnem jeziku odgovorila: »Mačka, jok, žalost, Koko rada.« Koko je močno prizadela tudi smrt igralca Robina Williamsa leta 2014.

Spoprijateljila sta se leta 2001, posneli so ju, ko sta se smejala in crkljala. Pattersonova je fundaciji za gorile povedala, da je bila Koko, ko so ji povedali za igralčevo smrt, tiha in zamišljena. Spoznala je tudi Fleaja, basista skupine Red Hot Chill Peppers, in igralko Betty White, se igrala z Williamom Shatnerjem, Stingom, Leonardom DiCapriem.

Leta 2012 je presenetila znanstvenike, ko so ugotovili, da zna prižgati snemalnik. »Njen vpliv je bil velik, precej nas je naučila o čustvovanju goril ter kognitivni sposobnosti, to bo še naprej oblikovalo svet,« je sporočila fundacija. Ko je dopolnila 25 let, je prosila za škatlo gumijastih kač – in jih dobila. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije