CEPIVO PROTI KORONAVIRUSU

Pod nujno ustavili preizkus cepiva: testiranec z močno reakcijo

Preizkušanje zdravila se je začasno zaustavilo.
Fotografija: Cepivo proti koronavirusu z oxfordske univerze omogoča nastanek protiteles. FOTO: Eric Gailard, Reuters
Odpri galerijo
Cepivo proti koronavirusu z oxfordske univerze omogoča nastanek protiteles. FOTO: Eric Gailard, Reuters

Tretjo fazo cepiva proti koronavirusu, ki jo skupaj razvijajo oxfordska univerza in farmacevtski gigant AstraZeneca, so zaustavili potem, ko so se pri enem od od testirancev pojavili nezaželeni stranski učinki, pišejo britanski mediji.

Iz farmacevtskega giganta AstraZenece so sporočili, da gre za rutinski premor v primeru nepojasnjene bolezn, saj vzrok bolezni ni bil takoj razviden. Oseba je zdaj že okrevala. Cepivo je sprožilo močan imunski odziv s protitelesi in T celicami, ki so vrsta limfocitot s pomembno vlogo pri imunski odpornosti.

V tretji fazi je sodelovalo 30.000 prostovoljcev iz ZDA, Velike Britanije, Brazilije in Južne Afrike, testiranja pa lahko traja več let. Zdaj je eden od prostovoljcev - prihaja iz Velike Britanije - zbolel, testiranje pa se je začasno ustavilo. V oxfordski univerzi se nadejajo, da bodo s testi nadaljevali v naslednjih dneh.

Začasna zaustavitev raziskave na cepivih ni neobičajna, vendar se s tem dodatno zmanjšujejo možnosti, da se bo to zdravilo pojavilo na trgu v naslednjih mesecih. A uspešnost  testiranj v prvi in drugi fazi vzbujate upanje, da bi bilo oxfordsko cepivo vendarle lahko eno prvih, ki bi prišlo na trg, piše BBC.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije