GROZNO

Po 48 urah izpod smrtonosnega plazu rešili dva otroka

Reševalci so na območju plazu do zdaj odkrili 15 trupel in 31 ranjenih.
Fotografija: Plaz je pod seboj pokopal vas.  FOTO: Renante Naparan Afp
Odpri galerijo
Plaz je pod seboj pokopal vas.  FOTO: Renante Naparan Afp

Filipinski reševalci so izpod plazu, ki se je v torek sprožil na jugu otoka Mindanao in zahteval najmanj 15 žrtev, rešili triletno deklico in dvomesečnega dojenčka. Otroka je plaz zakopal pod debelo plastjo zemlje in kamenja, filipinske oblasti pa so njuno rešitev označile za čudež, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah predstavnika pokrajinskega urada za nesreče Edwarda Macapilija so morali reševalci, da bi se prebili do otrok, z rokami odstraniti debelo plast materiala, ki jo je v mestecu Maco v provinci Davao De Oro, skoraj 1000 kilometrov južno od prestolnice Manila, nasul uničujoči plaz.

Plaz je pod seboj pokopal vas.  FOTO: Renante Naparan Afp
Plaz je pod seboj pokopal vas.  FOTO: Renante Naparan Afp

»Velik čudež je, da sta bila rešena po več kot dveh dneh, saj smo predvidevali, da tako dolgo po plazu ne bomo našli nikogar, ki bi preživel,« je za dpa poudaril Macapili.

Predsednik filipinskega Rdečega križa Richard Gordon je sporočil, da so otroka prepeljali v bolnišnico, kjer bodo opravili nujne zdravstvene preglede. Gordon se je reševalcem zahvalil, da po uničujočem plazu »v času obupa prinašajo upanje«.

Pokopal vas

Reševalci so na območju plazu do sedaj odkrili 15 trupel in 31 ranjenih. Po navedbah oblasti svojci na območju še vedno pogrešajo 110 ljudi.

Plaz se je sprožil v torek zvečer blizu rudnika zlata v kraju Maco v pokrajini Davao de Oro na otoku Mindanao. Pod seboj je pokopal rudarsko vas na goratem območju, zasul pa je tudi dva avtobusa z delavci iz rudnika, ki sta bila v tistem času v bližini.

Severovzhodni monsun in nizek tlak sta na južnem filipinskem otoku Mindanao od konca januarja prinesla obilne padavine, kar je po podatkih nacionalne agencije za nesreče povzročilo poplave in zemeljske plazove. V njih je umrlo najmanj 16 ljudi, več kot 812.000 ljudi je bilo prizadetih, vključno s skoraj 400.000 tistih, ki so morali zapustiti domove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije