V DESUSU GRE NA NOŽ

Pivčeva in Gantar snela rokavice

Zdravstveni minister bi se rad čim prej znebil kmetijske ministrice na vrhu Desusa.
Fotografija: Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar: še januarja zaveznika, zdaj več kot očitno sprta. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar: še januarja zaveznika, zdaj več kot očitno sprta. FOTO: Voranc Vogel

Po večurnem petkovem sestanku izvršnega odbora Desusa sta predsednica stranke upokojencev Aleksanda Pivec in strankin govorec Janez Ujčič sporočila, da bo na izrednem kongresu, ki naj bi bil oktobra, predlagala glasovanje o zaupnici. S tem pa ni zadovoljen Tomaž Gantar. Predsednik sveta Desusa meni, da ima svet stranke po statutu v obdobju med kongresoma pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice stranke in naj bi o tem odločal v četrtek.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem inštituta za ustavno pravo o morebitnem glasovanju o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Mnenje bo posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju.

Na to se je minister za zdravje, ki je na januarskem kongresu podprl Pivčevo za predsednico proti Karlu Erjavcu, na twitterju odzval, da sta »16. in 44. člen Statuta Desusa sta popolnoma jasna. Svet stranke ima kot organ edini vsa pooblastila za odločanje o zaupnici katerega koli individualnega ali kolektivnega organa stranke.«



A Pivčeva se ne da, čeprav so ji podporo odrekli tudi Desusovi poslanci, ki se v petek sploh niso hoteli ponovno sestati z njo. Za zdaj še predsednica Desusa je Gantarju na twitterju predočila pravno mnenje, zraven pa še zabrusila: »Tomaž Gantar, tu je pravno mnenje najkompetentnejših pravnih strokovnjakov. Ste po novem to vi?«



»To ni edino pravno mnenje ... Seveda pa nobeno pravno mnenje ne more opravičiti vaših ravnanj in obnašanja,« je sledil odgovor Gantarja, ki je že izrazil pripravljenost, da do izrednega kongresa prevzame vodenje najmanjše koalicijske stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije