PODRAŽITVE

Opozorilo kmeta: Za kruh bi lahko v kratkem plačevali 10 evrov

Kruh bi se lahko bistveno podražil, saj so se cene pšenice v primerjavi z letom prej podvojile, opozarjajo v Nemčiji.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kmetje v Nemčiji opozarjajo, da bi zaradi vojne v Ukrajini lahko kmalu prišlo do »eksplozije« cen živil. Podpredsednik Združenja kmetov Klaus Peter Lucht je za nemški Bild opozoril, da bi »kruh lahko kmalu stal deset evrov«. V večjih trgovinah se dvig cen že pozna, piše nemški medij. 

Po pisanju Lebensmittel Zeitunga, ki ga Bild povzema, je treba za kilogram moke danes odšteti 45 centov, kar je dvig cene v zadnjem obdobju za 15,6 odstotka. Za toast je treba odšteti 89 centov namesto 79, za pol kilograma testenin – rebrastih peresnikov pa 69 centov namesto 49, kar pomeni 40,8-odstotni dvig cene. Cena bio kave je poskočila za kar en evro.

Lucht opozarja, da bi nekateri živilski izdelki v naslednjem obdobju lahko povsem izginili s prodajnih polic, na primer sončnično in repično olje ter marelična marmelada. 

Sončnično olje že zdaj hitro zgineva s trgovskih polic, saj ga ljudje že kmalu po odprtju trgovine razgrabijo že v jutranjih urah. Cena olja je sicer 1,79 evra na liter, pred vojno pa je bilo za liter treba odšteti 1,39 evra. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije