OKROG 120.000 PROTESTNIKOV V BERLINU

Ogromno protestnikov odšlo na ulice. Proteste je sprožilo posebno poročilo

Po podatkih policije, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, se je na protestu v nemški prestolnici zbralo okoli 120.000 ljudi.
Fotografija: Na protestih se je zbralo ogromno ljudi FOTO: Liesa Johannssen Reuters
Odpri galerijo
Na protestih se je zbralo ogromno ljudi FOTO: Liesa Johannssen Reuters

Na protestih proti skrajni desnici se je danes v Berlinu zbralo okoli 120.000 ljudi, od tega več tisoč pred zgradbo Reichstaga v središču mesta, poročajo tuje tiskovne agencije. Protesti proti rasizmu in skrajni desnici potekajo tudi v drugih nemških mestih, podprl pa jih je tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Po podatkih policije, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, se je na protestu v nemški prestolnici zbralo okoli 120.000 ljudi. Oblasti so na kraj dogodka napotile tudi 700 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Množica protestnikov vzklika gesla »Vsi skupaj proti fašizmu!«, dogajanje pa so na omrežju YouTube v živo prenašali organizatorji, gibanje Hand in Hand (Z roko v roki), ki združuje več kot 1300 organizacij.

Protestniki bodo okoli zgradbe Reichstaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, danes predvidoma sklenili tudi človeško verigo.

V Freiburgu okoli 20.000 ljudi

Protesti proti skrajni desnici potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih. V Freiburgu na jugozahodu države se je danes po podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, poroča dpa. K tamkajšnjim protestom je pozvalo več kot 300 organizacij, vključno z mestnim nogometnim klubom, sindikati in cerkvami, v njih pa so sodelovali tudi kmetje s traktorji.

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi. FOTO: Annegret Hilse Reuters
Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi. FOTO: Annegret Hilse Reuters

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici, zlasti proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Proteste je sprožilo poročilo preiskovalne novinarske skupine Correctiv o srečanju med pripadniki strank skrajne desnice novembra v Potsdamu. Na srečanju naj bi razpravljali o tem, kako izgnati veliko število tujih državljanov, vključno s prosilci za azil in priseljenci z nemškimi potnimi listi, da zapustijo državo, tudi pod prisilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije