STARŠI OTROKOM

Odkrili več kot 400 ljudi, ki so finančno podpirali Islamsko državo

Francosko pravosodje sicer obravnava več primerov staršev, ki jih sumijo, da so poslali denar svojim otrokom, ki se borijo v džihadističnih skupinah.
Fotografija: Pripadnik Islamske države. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pripadnik Islamske države. FOTO: Reuters

PARIZ – Francoske oblasti so v zadnjih dveh letih v Franciji identificirale 416 ljudi, ki so financirali skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS), je povedal francoski tožilec, pristojen za boj proti terorizmu, Francois Molins. Danes se sicer v Parizu zaključuje konferenca o mednarodnem financiranju terorizma.

»To je veliko,« je o številu ljudi, ki so financirali IS, povedal Molins. Poleg tega so odkrili tudi 320 ljudi, nastanjenih večinoma v Turčiji in Libanonu, ki so prevzeli sredstva in jih posredovali IS. Kot je za radio Franceinfo pojasnil Molins, so pri tem sodelovali s finančno obveščevalno službo.
 

Dve poti financiranja

Financiranje skupine večinoma poteka po dveh poteh. Pri prvi gre za to, da denar posredujejo prek humanitarnih organizacij ali neposredno svojim družinskim članom, ki so na bojiščih. Pri drugi pa sredstva pridobivajo s kaznivimi dejanji.

Francosko pravosodje sicer obravnava več primerov staršev, ki jih sumijo, da so poslali denar svojim otrokom, ki se borijo v džihadističnih skupinah. V nekaterih primerih so že vložili obtožnice.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas