ODKRITJE

Odkrili mumijo s 30 tatuji

Najbrž je bila vplivna verska voditeljica v dobi faraonov. Risbe na koži so razkrili s pomočjo infrardeče svetlobe.
Fotografija: Mumijo so skrbno pregledali in naleteli na vznemirljivo odkritje. FOTO: Univerza Stanford
Odpri galerijo
Mumijo so skrbno pregledali in naleteli na vznemirljivo odkritje. FOTO: Univerza Stanford

V Dolini kraljev v Egiptu so našli starodavno mumijo, ki je imela približno 30 tetovaž. Strokovnjaki so prepričani, da so naleteli na spoštovano versko voditeljico, ki je živela med letoma 1300 in 1070 pred našim štetjem. Umrla je v 25. letu starosti. Tetovaže so različne, na roki so prepoznali podobe krave, na vratu pavijanov in na boku lotosov cvet.


Na vratu, ramenih in hrbtu je imela naslikane oči, te naj bi jo varovale pred zlom. »Iz katerega koli kota jo pogledamo, nas opazuje par oči,« je povedala bioarheologinja Anne Austin iz kalifornijske univerze Stanford.

»Do zdaj smo na mumijah starodavnega Egipta našli le preproste tetovaže, pike in črte, nikoli pa celih figur kot tokrat.« Krave so povezane s Hator (boginja neba, ljubezni in plodnosti), tetovaže na vratu in rokah pa naj bi ji dajale čarobne moči med opravljanjem ritualov.
Tetovaže za magično moč FOTO: Univerza Stanford
Tetovaže za magično moč FOTO: Univerza Stanford

Austinova je tetovaže na mumiji iz Deir el Medina odkrila s pomočjo infrardeče svetlobe in posebnih senzorjev. S prostimi očmi niso vidne. V začetku leta so znanstveniki našli tetovaže na 5000 let stari mumiji, najstarejša znana tetovirana oseba pa je ledenodobni Ötzi, ki je živel 3250 let pred našim štetjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije