SEGLA STA SI V ROKE

Neprebojni in razkošni vlak Kim Džong Una pripeljal v Rusijo: to so bile njegove prve besede (FOTO)

Kim Džong Un se je srečal z Vladimirjem Putinom. Ob snidenju sta si voditelja segla v roke, ruski predsednik pa je menda dejal, da je vesel, da ga vidi.
Fotografija: Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters
Odpri galerijo
Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prispel v Rusijo, z rdečo preprogo so ga sprejeli na železniški postaji Khasan, na meji z Rusijo, medtem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin s severnokorejskim voditeljem kasneje srečal na kozmodromu na ruskem Daljnem vzhodu.

Voditelja sta si ob snidenju segla v roke, Putin pa je po poročanju CBS News dejal, da je vesel, da ga vidi. Ruski mediji so poročali, da se je severnokorejski voditelj Putinu zahvalil za vabilo, ker da ve, kako zaposlen je.

Po poročanju severnokorejski državnih medijev je Kim Džong Un dejal, da je odločitev za obisk Rusije štiri leta po prejšnjem obisku pokazala, da Pjongjang daje prednost strateškemu pomenu svojih odnosov z Moskvo.

Na dolgo pot z razkošnim vlakom

Kim Džong Un se je na pot podal s počasno, a razkošno obliko prevoza, ki se je voditelji te države poslužujejo že desetletja: neprebojni vlak olivno zelene barve in okrašen z zlato črto predstavlja varnejši in udobnejši način prevoza kot starajoča se flota severnokorejskih letal.

Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters
Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters

Tradicijo potovanj na dolge razdalje z vlakom je začel pokojni ustanovitelj Severne Koreje Kim Il Sung, dedek Kim Džong Una, ki se je z lastnim vlakom med drugim odpravil v Vietnam in vzhodno Evropo.

Tudi Kimov oče Kim Džong Il, ki je Severni Koreji vladal od leta 1994 do smrti leta 2011, je za potovanja uporabljal izključno vlake, predvsem zaradi strahu pred letenjem. Leta 2001 se je tako z vlakom iz Pjongjanga odpravil v Moskvo. Pot, ki je dolga okoli 20.000 kilometrov, je trajala približno 24 dni.

Vladimir Putin in Kim Džong Un sta se že srečala:

Spomini nekdanjega ruskega uradnika Konstantina Pulikovskega z vožnje na vlaku leta 2001 prikazujejo sliko razkošja. »Naročiti je bilo mogoče katero koli jed ruske, kitajske, korejske, japonske in francoske kuhinje. Na železniške postaje so vozili žive jastoge ter dostavljali zaboje vina,« je dejal in dodal, da tudi zasebni vlak ruskega predsednika Vladimirja Putina ni bil tako udoben kot vlak Kim Džong Ila.

Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters
Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters

Družina Kim naj bi sicer imela v lasti več podobnih vlakov, ki so bili izdelani v tovarni v Pjongjangu. Vagoni, ki sta jih uporabljala Kim Il Sung in Kim Džong Il, pa so trenutno razstavljeni v spominski palači Kumsusan v Pjongjangu, kjer sta tudi pokopana.

Ni kot oče, ne boji se leteti

Kim Džong Un je od prevzema oblasti leta 2011 skupno opravil sedem potovanj v tujino, in sicer štirikrat na Kitajsko ter po enkrat v Rusijo, Vietnam in Singapur. Dvakrat je tudi prečkal mejo z Južno Korejo. V nasprotju z očetom se ne boji leteti, a se je za tokratni obisk Rusije vseeno odločil za nadaljevanje tradicije svojih prednikov.

Trdnjava na tirih

Vlak, ki mu mnogi pravijo premikajoča se trdnjava, ima neprebojna okna ter ojačane stene in tla za zaščito pred eksplozijami. Opremljen je z napadalnim orožjem in helikopterjem za pobeg v izrednih primerih. Vključuje restavracijo z vrhunskimi francoskimi vini in jedmi, konferenčne sobe in dvorane ter spalnice. Po poročanju južnokorejskega dnevnika Chosun Ilbo naj bi imel skupno kar 90 vagonov.

Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters
Vlak Kim Džong Una. FOTO: Oleg Kozhemyako, Telegram Channel, Reuters

Zaradi vse dodatne opreme se lahko premika le s hitrostjo do približno 60 kilometrov na uro, trdijo oblasti v Seulu. To pomeni, da je Kim na poti v Rusijo, dolgi približno 1180 kilometrov, verjetno preživel več kot 20 ur.

Kljub počasnosti ima potovanje z vlakom številne prednosti pred potovanjem z letalom, saj omogoča večjo prilagodljivost v nepredvidenih okoliščinah. »Če bi bilo letalo s Kimom na krovu napadeno, bi bile možnosti za preživetje bistveno manjše, prav tako je težje predvideti pot z vlakom,« so še dodale južnokorejske oblasti.

Sovjetsko letalo za Kin Džong Una, ima tudi jahto?

Poleg vlaka je voditelj za potovanja v tujino v preteklosti uporabil tudi druga razkošna prevozna sredstva. Na tri od sedmih potovanj v tujino je namreč poletel z zasebnimi letali. Letalo sovjetske izdelave iljušin-62, ki ga v Severni Koreji imenujejo čamae-1, ima sodobno notranjost, državni mediji pa so voditelja večkrat fotografirali, kako na njem dela in vodi sestanke.

Marca leta 2018 je med potovanjem po Pekingu uporabljal svoj osebni avtomobil mercedes-benz razred S. Po poročanju južnokorejskih medijev so avtomobil, ki je bil izdelan leta 2010 in je stal približno 1,8 milijona dolarjev, na Kitajsko prepeljali z vlakom.

V varnem zavetju svojega mercedesa. FOTO: Thomas Peter, Reuters
V varnem zavetju svojega mercedesa. FOTO: Thomas Peter, Reuters

Avtomobil je bil opažen tudi na vrhu v Panmundžomu leta 2018. V konvoju naj bi bil takrat tudi poseben avto, ki ga je Kim Džong Un uporabljal kot toaleto, poroča britanski BBC.

Državni mediji so leta 2013 objavili fotografije voditelja, na katerih je bilo v ozadju opaziti razkošno jahto. Za zdaj še vedno ni potrjeno, ali je plovilo v njegovi lasti oziroma kako je bilo uvoženo v Severno Korejo kljub mednarodnim sankcijam na luksuzno blago. Jahta naj bi bila sicer vredna sedem milijonov dolarjev, zaradi tako visoke cene pa mnogi strokovnjaki domnevajo, da je v lasti severnokorejskega voditelja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije