Našli mumiji levjega mladiča

Ob smrti sta bila stara le osem mesecev, našli pa so še številne skulpture. Oblasti upajo, da bodo zanimiva odkritja pomagala znova pritegniti turiste.
Fotografija: Sakara je prava zakladnica arheoloških odkritij.
Odpri galerijo
Sakara je prava zakladnica arheoloških odkritij.

Arheologiso konec lanskega leta odkrili prvi nedotaknjeni mumiji levjega mladiča, poročajo egiptovske oblasti. Prve analize so pokazale, da sta dve od petih mumij velikih mačk, ki so jih našli v nekropoli svetih živali v Sakari južno od Karia, živali, stari komaj osem mesecev, nadaljnja testiranja pa bodo potrdila dejansko starost.
 

Pred 2600 leti


Levja mladiča sta dolga manj kot meter, preostale mačke pa so večje in starejše in se najverjetneje uvrščajo med leoparde ali geparde; zakaj so živali poginile, še ni znano. Arheologi so odkrili tudi 20 mumij mačk manjše vrste, pa tudi posmrtne ostanke drugih živali, kot so ptiči in krokodili, ter še okoli 100 bronastih, kamnitih in lesenih kipcev mačk in drugih živali različnih oblik ter velikosti. Skulptura boginje Neit jim je izrisala obdobje, iz katerega izvirajo najdbe: kakšnih 600 let pred našim štetjem. Skulpture so bile poslikane, okrašene in nekatere celo pozlačene.

Oblasti upajo, da bodo zanimiva odkritja pomagala znova pritegniti tuje obiskovalce in oživiti turizem, ki je po revoluciji leta 2011, ko so se državljani uprli Hosniju Mubaraku, upadel.


V sakarski nekropoli, pokopališkem kompleksu prve staroegipčanske prestolnice Memfis, je bogato arheološko najdišče, ki pokriva okoli deset kvadratnih kilometrov, v bližini stoji tudi svetovno znana in najstarejša egiptovska piramida, Džoserjeva stopničasta piramida, zadnja leta pa so območje zaznamovale številne nove najdbe, kot so 4400 let stara grobnica, namenjena visokemu svečeniku z imenom Vahtje, 2000 let stara grobnica, v kateri počiva premožna Demetrija, in srebrna maska s pozlato, staro 2500 let.

V Sakari so pred leti v katakombah odkrili tudi skoraj osem milijonov mumificiranih živali, predvsem psov, ki so bili žrtveni darovi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije