RESNI INCIDENT

Napadli jedrsko elektrarno v Zaporožju (FOTO)

Rusi z droni napadli nuklearko. Poslopje enega od šestih reaktorjev je bilo zadeto trikrat.
Fotografija: Zadeto je bilo območje enega od šestih reaktorjev. FOTO: Alina Smutko Reuters
Odpri galerijo
Zadeto je bilo območje enega od šestih reaktorjev. FOTO: Alina Smutko Reuters

Jedrska elektrarna v ukrajinskem Zaporožju je bila v nedeljo tarča napada z droni, ki ga je potrdila tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Šlo je za večji incident, je posvarila in dodala, da jedrska varnost sicer ni ogrožena. Rusija je za napad, v katerem naj bi bili ranjeni trije ljudje, okrivila Ukrajino, ta vpletenost zanika.

Agencija ZN, ki ima v Zaporožju svojo ekipo strokovnjakov, je v nedeljo potrdila napad na nuklearko, tudi na območje enega od šestih reaktorjev. Poslopje, v katerem se nahaja, je bilo po besedah generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija zadeto trikrat, poroča britanski BBC.

IAEA je zagotovila, da jedrska varnost ni ogrožena, je pa posvarila, da je šlo za resen incident, ki bi lahko ogrozil celovitost struktur, ki varujejo reaktorje. »To se ne sme dogajati,« je sporočil Grossi in poudaril, da se z napadi na jedrske zmogljivosti ne bi mogla nobena stran okoristiti niti politično niti vojaško.

Ruski napad v Zaporožju. FOTO: Stringer Reuters
Ruski napad v Zaporožju. FOTO: Stringer Reuters

Brez resne škode

Upravljavci nuklearke, ki jih je po zavzetju nastavila ruska stran, so sporočili, da so ravni sevanja normalne, resne škode naj ne bi bilo. So pa za napad okrivili ukrajinsko stran, kar je ta zanikala. Tiskovni predstavnik direktorata za obveščevalne dejavnosti Andrij Jusov je zatrdil, da je napad izvedla Rusija sama.

Ogromna jedrska elektrarna s šestimi reaktorji, največja v Evropi, je že dolgo v ospredju vojne v Ukrajini. Ruske sile so jo zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 in vse odtlej ohranjajo nadzor nad njo.

Rusija in Ukrajina se redno obtožujeta obstreljevanja nuklearke in ogrožanja jedrske varnosti. IAEA je že večkrat posvarila pred tovrstnimi napadi. Minuli mesec je ekipa agencije poročala o pogostih eksplozijah na območju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije