KONEC AMERIŠKIH SANJ

Na leto deset dni dopusta in osem bolniške

Nekoč so mnogi sanjali o Ameriki in načinu življena, ki so ga poskušali prodati filmi. Mladenka, ki je izkusila življenja na obeh straneh Atlantika, je bolj navdušena nad Evropo.
Fotografija: V Dublinu je bilo vse ceneje in boljše. FOTO: Jamegaw/getty Images
Odpri galerijo
V Dublinu je bilo vse ceneje in boljše. FOTO: Jamegaw/getty Images

Nekoč je Amerika veljala za obljubljeno deželo, deželo, kjer se cedita med in mleko in kjer, če si le pripravljen veliko in predano delati, lahko dosežeš vse, kar si želiš. To podobo so močno promovirali filmi in nanizanke, ki so prikazovale idilično življenje družin srednjega ali celo višjega srednjega razreda, v katerih je običajno delal samo oče, mama pa je doma skrbela za kup otrok in vsaj enega psa, kljub temu pa so imeli dovolj denarja za eksotične počitnice, oblačila priznanih blagovnih znamk in drage avtomobile.

Da je resnica precej drugačna, je že dlje jasno, prav tako, da le redkim uspe doseči uresničitev ameriških sanj in se s trdim delom prebiti do visokih položajev in dobrih plač. Mladenka, ki se je rodila v ZDA, a se je pred štirimi leti preselila v Dublin na Irskem, se je ravno zaradi več poslovnih priložnosti in možnosti za uspeh odločila, da se vrne v rodni Massachusetts. Doživela je veliko razočaranje. »Ko sem bila v tujini, sem nekako spet začela verjeti v ameriške sanje, a se je vse to razblinilo kmalu po tem, ko sem stopila z letala,« je svojo pripoved začela Kayleigh Donahue, ki ji ni jasno, kako je mogoče, da je na Irskem delala manj, a imela več denarja. 

»Dublin je veliko mesto, a v primerjavi z ameriškimi noro poceni. Hrana, pijača, najemnina … Vse je ceneje in bolj kakovostno. Brez težav sem preživela s svojo plačo, tu zaslužim več, a mi nič ne ostane,« je primerjala Kayleigh, ki pa je največjo razliko med celinama opazila pri kakovosti življenja: »Tam sem imela 29 dni plačanega dopusta na leto, tu so mi jih ponudili 11, pa še to ne prav rade volje, da ne omenjam, da se tukaj od mene pričakuje, da bom v službi ne osem ur, ampak najmanj osem ur. Priporočljivo je 10,« je nekoliko cinično pripomnila mladenka, ki sicer ni povedala, s čim se ukvarja, a bo menda kmalu spet spakirala kovčke in se vrnila v Evropo.

Revija Forbes je lani objavila, da ameriški zaposleni dobijo v povprečju deset dni plačanega dopusta in osem dni bolniške odsotnosti na leto, 28 milijonov Američanov pa lahko o obojem zgolj sanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije