Mračna napoved, če cepivo ne bo delovalo: To bo naša nova stvarnost

Znanstvenik je opozoril, da za vsak virus ne najdejo učinkovitega cepiva.
Fotografija: Kaj pa, če cepiva ne bo ali ne bo učinkovito? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kaj pa, če cepiva ne bo ali ne bo učinkovito? FOTO: Shutterstock

Cepivo nas morda ne bo zavarovalo pred koronavirusom, grožnja virusa pa bi lahko trajala še kar nekaj časa, opozarja profesor za globalno zdravje na Kraljevem kolidžu v Londonu ter odposlanec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19.
 
David Nabarro je za The Observer povedal, da bomo morali živeti z nenehno grožnjo virusa, saj je nemogoče zagotovo vedeti, ali bo cepivo razvito kmalu: »Ne razvijemo vedno cepivo, ki je varno in učinkovito proti vsakemu virusu. Nekateri virusi so zelo, zelo težavni, kar se tiče razvoja cepiva, zato bomo morali v bližnji prihodnosti najti način, da bomo živeli z virusom kot nenehno prisotno grožnjo.«
 
To po njegovih besedah pomeni izolacijo tistih, ki kažejo znake bolezni, in vseh, s katerimi so bili v stiku. Zagotoviti bo treba kapacitete bolnišnic: »To bo naša nova stvarnost.«
 
Strokovnjaki pravijo, da sta množično testiranje in razvoj cepiva ključna za končanje ukrepov, ki omejujejo gibanje ljudi.
 
Nekateri drugi znanstveniki so bolj optimistični. Strokovnjaki z univerze Oxford upajo, da bodo imeli kmalu pripravljeno cepivo za klinično testiranje. Sarah Gilbert, ki vodi raziskave, je optimistična, da bi bilo cepivo za širšo javnost lahko dostopno že jeseni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije