REDEK PRIMER

Mladenič (20) umrl, ko je pojedel nepravilno shranjene testenine, zdravnik pojasnil zakaj

Ne uživajte kuhane hrane, ki je na sobni temperaturi bila več kot dve uri.
Fotografija: FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
FOTO: Pixabay

Ko je 20-letnik umrl, potem ko je zaužil testenine, ki so že dolgo čakale v hladilniku, je novica leta 2019 postala odmevna po družbenih omrežjih. Ponovno je postala aktualna, saj medicinski strokovnjaki še vedno pojasnjujejo, zakaj se to lahko zgodi. Zdravnik z urgence, dr. Joe Dispenza, je pojasnil, da je šlo za vrsto zastrupitve s hrano, ki jo povzroča bakterija Bacillus cereus.

»To bakterijo običajno najdemo v hrani, ki je bila dolgo časa na sobni temperaturi. V živilih, kot je riž, lahko bakterije proizvajajo toksine, ko se hrana ohlaja, kar povzroči simptome, kot so bruhanje, driska in želodčni krči,« je povedal za BuzzFeed. Opozoril je, da se simptomi lahko pojavijo nekaj ur po zaužitju pokvarjenega riža.

Ne uživajte kuhane hrane, ki je na sobni temperaturi bila več kot dve uri

Omenjeni zdravnik dodaja, da je treba takoj poiskati pomoč zdravnika, smrt pa je redka posledica, a ni izključena. »Bacillus cereus lahko raste v različnih škrobnatih živilih, ne le v rižu. To lahko vključuje tudi nepravilno shranjene testenine,« je opozoril zdravnik. 

image_alt
Na Hrvaškem se širi bolezen, za katero umirajo dojenčki. Kako je v Sloveniji?

Če želite zmanjšati tveganje za zastrupitev, se izogibajte uživanju kuhane hrane, ki je na sobni temperaturi bila več kot dve uri. Bakterija Bacillus cereus najbolje uspeva v temperaturnem območju od 4 stopinj do 48 stopinj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije