ULTRA MARATONEC

Mešanka Gobi tekla z maratoncem

Pridružila se mu je v mongolski puščavi. Tekač jo je vzljubil, čeprav je zaradi nje zaostal.
Fotografija: Od puščavskega ultramaratona sta neločljiva.
Odpri galerijo
Od puščavskega ultramaratona sta neločljiva.

Škotski ultramaratonec Dion Leonard je ravno začel drugo etapo 250-kilometrske preizkušnje Marš po Gobiju, ko je med prečkanjem mongolske puščave naletel na psičko. Kosmatinka je bila brez doma. Ko je Dion hotel prečkati reko, je zaslišal cviljenje in lajanje ter jo videl, kako bi šla rada za njim, pa ne more. Tekač se je odločil, da jo prenese na drugo stran.

Dion Leonard in Gobi med podvigom
Dion Leonard in Gobi med podvigom
Psički je dal ime Gobi. Leonarda je spremljala kar 128 kilometrov in pritegnila pozornost svetovne javnosti. To doživetje je popisal v svoji knjigi Iskanje Gobi.

Ljubka psička mu je vztrajno sledila tudi čez pogorje Tjanšan, prav tako čez skrajno sušna območja. Dovolil ji je, da spi z njim v šotoru, z njo je delil tisto malo hrane, ki jo je imel seboj, jo prenašal čez reke in potoke, pa četudi je zaradi tega še bolj zaostajal na preizkušnji.

Po koncu preizkušnje, bilo je leta 2016, je poskušal najti način, kako bi zvesto prijateljico pripeljal domov na Škotsko. Pustil jo je pri začasnih skrbnikih na Kitajskem, a je od njih pobegnila. Ko je izvedel, je Leonard nemudoma priletel na Kitajsko in jo začel iskati.


Tako se je navezal nanjo, da je zagnal veliko iskalno akcijo. Prečesal je mesto Urumqi, ki ima več kot tri milijone prebivalcev. Pomagali so mu tamkajšnji prebivalci, lepili so letake, spraševali po mestu in tudi po svetovnem spletu.

Prihajale so lažne informacije, češ da so Gobi ubili, na primer, ali da jo bodo izročili šele, ko bodo na njihov račun nakazane bajne vsote denarja. Končno pa je prišla prava – da so jo našli s poškodovanim kolkom na ulici. To je bilo ganljivo, pravijo, ko sta se Gobi in Leonard ponovno srečala.

Štiri mesece je potem živel z njo še na Kitajskem, nakar sta končno odletela na Škotsko. Zdaj živi z Leonardom, njegovo ženo Lucy in mačko Laro.


Leonard je medtem organiziral celo dvokilometrsko tekaško tekmovanje Tecite z Gobi. Z nabranim denarjem si želi postaviti zavetišče za pse. V Hollywoodu že razmišljajo o snemanju filma o njuni pustolovščini.

»Dolgo nisem imel nikogar v mladosti, da bi mi pomagal, me podprl in usmeril v pravo smer. Ko sem takrat zagledal Gobi, sem vedel, da ji moram pomagati. Česar nisem imel jaz, ima Gobi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije