NAPADI MEDVEDOV

Medveda iz Slovenije na morilskem pohodu po Pirenejih

Medved in medvedka, ki so jo v Španijo preselili iz Slovenije, napadata zelo blizu vasi. Odgovorni se trudijo, da bi spremenila obnašanje.
Fotografija: Rjavi medved v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Rjavi medved v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: Blaž Samec, Delo

MADRID – Plenilski rjavi medved neobičajno mori konje v gorah med Francijo in Španijo, zaradi česar razmišljajo o njegovi odstranitvi s področja, če ne bo spremenil svojega obnašanja.

Medved z imenom Goiat je 13- ali 14-leten rjavi medved, ki so ga na območje severovzhodne Katalonije preselili iz Slovenije leta 2016, da bi tam povečali število medvedov.

»Obnaša se nenavadno. Napada živali, ki jih medvedi po navadi ne, med njimi konje, žrebeta, osle, in to v bližini hiš ter vasi. Zelo čudno je, da medved napada odrasle konje, ki tehtajo čez 500 kilogramov,« je za tuje medije povedal predsednik Fundacije rjavega medveda in dodal, da bi tovrstno napadalno obnašanje slovenskega medveda lahko vodilo do njegove odstranitve. Odgovorni se že od lanskega leta trudijo, da bi medveda prisilili k drugačnemu obnašanju. Mečejo petarde, streljajo z gumijastimi in s slepimi naboji. Vse to z namenom, da bi ga prestrašili.

Odkar se je zbudil iz zimskega spanja, sumijo, da je na severu Katalonije napadel najmanj trikrat. Aprila je pojedel žrebe, ovco in jagnje. Letos se je še trikrat podal čez mejo in moril še v Franciji, kjer ga obtožujejo še osmih napadov na ovce, ovna, prašiča in oslico.

Odgovorni se bojijo, da bi nenormalno obnašanje medveda, ki je odrasel v Sloveniji, ogrozilo celoten program naseljevanje rjavih medvedov v Pirenejih, kjer jih zdaj na francoski in španski strani živi 49.

Težav pa v Španiji ne povzroča samo Goiat, saj iz pokrajine Navarra poročajo še o treh napadih medvedke Claverine, ki so jo tja prav tako naselili iz Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije