VOJNA V UKRAJINI

Putin odlikoval brigado, ki je sodelovala pri množičnih pobojih

Več raket je zadelo tudi Lvov, pri čemer je umrlo najmanj šest ljudi.
Fotografija: FOTO: Stringer Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stringer Via Reuters

Medtem ko ruska vojska nadaljuje ofenzivo predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, so danes o napadih poročali tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. Mesto naj bi zgodaj davi zadelo najmanj pet raket, pri tem je umrlo najmanj šest ljudi, med njimi otrok, več jih je ranjenih.

Govor ukrajinskega predsednika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo v pogovoru za CNN zatrdil, da je Ukrajina pripravljena, da se proti Rusom bori še 10 let. Boj za Donbasa bi po njegovem lahko pomembno vplival na rezultat vojne. Ob tem je ponovil poziv, naj v Ukrajino čim prej pošljejo dodatno orožje in vojaško opremo. »Tako kot ruske sile uničujejo Mariupol, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donjecka in Luganska. Želimo osvoboditi svojo državo, vrniti tisto, kar je naše. Proti Ruski federaciji se lahko borimo 10 let, da dobimo svoje nazaj. Lahko gremo tudi po tej poti. Morate pa razumeti, kaj delate, in razumeti svoje moč. Da bi se borili 'ena na ena' proti tako veliki državi, ki je po ozemeljski velikosti in gospodarstvu 28-krat večja od nas. Lahko se borimo samo s svojim značajem, a potrebujemo opremo – danes ali jutri. Ne čez dva ali tri mesece. Nekatere države nam ne ponudijo pomoči. Lahko pošljejo milijone, a mi lahko še vedno izgubljamo državo,« je med drugim povedal Zelenski.

Večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil

Potem ko se v soboto ukrajinske sile niso odzvale na poziv Moskve, naj zapustijo Mariupol, so se v mestu nadaljevali spopadi. Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. 

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli 100.000 ljudi.

Putin odlikoval brigado

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odlikoval brigado, ki ji Ukrajina očita vojne zločine in množične poboje v Buči. Ruski predsednik jih je odlikoval zaradi junaštva, hrabrosti in poguma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je v odloku podal 64. motornostrelski brigadi naziv stražarji, ker so branili domovino in državne interese.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer v začetku meseca sporočilo, da je omenjena enota okupirala mesto v bližini Kijeva, kjer je zakrivila vojne zločine. Ob tem so objavili imena, čine in druge osebne podatke članov brigade ter poudarili, da bodo morali odgovarjati za svoja dejanja.

Večina pobitih ljudi v Buči je umrla zaradi strelnih ran. Po odhodu ruskih sil so na ulicah mesta našli številna trupla civilistov, nekateri so imeli zvezane roke. Kremelj očitke zavrača.

Rusija objavila posnetek ujetih Britancev, Ukrajina Putinovega zaveznika

Ukrajina je objavila posnetek proruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki želi zamenjano v zameno za evakuacijo iz Mariupolja. »Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupolja,« je v videu, ki so ga objavile varnostne službe Kijeva, dejal Medvedčuk, sicer zaveznik ruskega predsednika. Medvedčuk je na posnetku oblečen v črna oblačila in gleda neposredno v kamero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, aretirali so ga minuli teden na zahodu Ukrajine. Na posnetku Medvedčuk še pravi, da v Mariupolju tamkajšnji vojaki in prebivalci »nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev«. Medvedčuk je eden najbogatejših Ukrajincev. Znan je po svojih tesnih stikih s Putinom. Je tudi politik. Sam navaja, da je ruski predsednik boter njegovi najmlajši hčerki Darji.

Ločeno je ruska državna televizija danes objavila posnetek, na katerem sta domnevno Britanca, ujeta v boju za Ukrajino, ki prosita, da se britanski premier Boris Johnson pogaja o njihovi izpustitvi. Dva oslabljena moška sta se identificirala kot britanska državljana, Shaun Pinner in Aiden Aslin, ki prosita, da jih zamenjajo za Medvedčuka.

Ruska televizija ni navedla, kje ali kdo - ruske sile ali proruski separatisti na vzhodu Ukrajine - so pridržali oba moška. Posnetek so objavili kot del pogovora z novinarjem Andrejem Rudenkom iz ruske državne radiotelevizije VGTRK.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije