Manningova na prostosti

Nekdanja vojaška obveščevalka ni želela pričati o Wikileaksu. Preden so jo izpustili iz zapora, je poskušala narediti samomor.
Fotografija:
Odpri galerijo

Chelsea Manning je na prostosti, njeno pričanje ni več potrebno, je sklenil ameriški zvezni sodnik, ki je izpustil nekdanjo vojakinjo, ki bi morala pričati pred veliko poroto v primeru Wikileaks.

Manningova pa bo vendarle morala plačati denarno kazen okoli 222.000 evrov, sodnik namreč pri tem ni želel popuščati. Spomnimo, Manningovo so pred leti obsodili na 35 let vojaškega zapora, ker je Wikileaksu leta 2010, še kot vojni obveščevalec Bradley Manning, predala tajne Pentagonove dokumente o iraški in afganistanski vojni ter diplomatske depeše ameriškega zunanjega ministrstva.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama jo je pred koncem svojega drugega mandata izpustil iz zapora po sedmih letih odslužene kazni. A lani bi morala pričati pred veliko poroto o Wikileaksu, in ker je zavrnila, so jo priprli, za vsak dan upiranja pričanju pa so ji odredili še globo v višini približno 450 evrov. Nabral se je zajeten znesek, ki ga bo, čeprav so razpustili veliko poroto, zaradi česar ji ni več treba pričati, morala plačati.


Pred dnevi so ameriški mediji poročali, da si je Manningova v zaporu v zvezni državi Virginia poskušala vzeti življenje in da okreva v bolnišnici; policija je dogodek potrdila, a nekdanja vojakinja, ki je v procesu spremembe spola, menda okreva brez posledic. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas