OBLETNICA

Leto dni po potresu v Petrinji še vedno grozljivi prizori (FOTO in VIDEO)

Na Hrvaškem se danes spominjajo rušilnih potresov, ki sta 28. in 29. decembra lani prizadela območje kraja Petrinja.
Fotografija: Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja, 29. 12. 2020. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja, 29. 12. 2020. FOTO: Blaž Samec

Območje Petrinje je pred natanko letom dni stresel potres z magnitudo 5,2 in povzročil veliko gmotno škodo. 29. decembra je sledil še močnejši (6,2) in zahteval tudi sedem smrtnih žrtev, najmlajša je bila 13-letnica iz Petrinje. Za posledicami poškodb, ki jih je utrpela v potresu, je marca letos umrla še ena ženska.

Predvsem se ruši, bolj malo pa sanira

V potresih, ki jima je v naslednjih dneh in tednih sledilo še več sto popotresnih sunkov, je nastalo za 5,5 milijarde evrov gmotne škode. Obnova je po poročanju hrvaških medijev v polnem teku, a niso vsi prebivalci zadovoljni. Do začetka preteklega tedna so na območju siško-moslavinske, karlovške in zagrebške županije, ki so bile prizadete v potresih, prejeli več kot 41.600 prijav škode in več kot 17.700 prošenj za obnovo. Doslej so zaključili nekonstrukcijsko obnovo na 1100 objektih, v teku pa so dela na 830 hišah. Skoraj 460 objektov so v treh županijah povsem porušili. Po besedah hrvaškega ministra za gradbeništvo Darka Horvata ti podatki pomenijo, da ne more nihče več reči, da se obnova ni začela. Pojasnil je, da so razpisi za gradnjo nadomestnih hiš v teku, danes pa naj bi stekel tudi razpis za nadomestne večstanovanjske zgradbe.

Premier Andrej Plenković in ministri so za sredo napovedali obisk Petrinje, kjer bodo obeležili obletnico potresov. Kraj bo obiskal tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, a še ni natančno znano, kdaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije