TRESLO TUDI SLOVENIJO

S psi iščejo preživele po potresu, Slovenija jo je dobro odnesla

Žarišče je bilo v Petrinji na Hrvaškem, od koder poročajo, da je bila magnituda kar 6,3.
Fotografija: Ruševine po potresu v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Odpri galerijo
Ruševine po potresu v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Okoli 12.18 so se tla v Sloveniji močno stresla, podrhtavala so dlje časa. Močno tresenje je iz glavne dvorane v DZ pregnalo tudi poslance, ki odločajo o PKP 7. Predsednik DZ Igor Zorčič je po nadaljevanju seje to po nekaj minutah za pol ure prekinil.



Poslanec Jure Ferjan je iz DZ objavil fotografijo, na kateri so na tla po potresu popadale ploščice:


Središče potresa je bilo blizu Petrinje v osrednji Hrvaški. Le dan po močnem potresu z magnitudo 5,2, je imel tokratni potres magnitudo kar 6,3. Prvi prizori so dramatični, polno je ruševin. Gasilske sirene so tulile tudi v Zagrebu, od koder poročajo, da so se tla tresla 20 sekund. Iz Hrvaške so danes dopoldne že poročali o več potresnih sunkih. Po do zdaj znanih podatkih je potres terjal najmanj sedem smrtnih žrtev. Umrla sta tudi 12-letnica in 20-letnik. Poškodovanih je najmanj 26 ljudi, med njimi dve osebi huje. Reševalni psi so v ruševinah hiš v Petrinji našli dve osebi, ki sta potres preživeli.

Dogajanje spremljamo v živo:

19.00
Število smrtnih žrtev narašča, umrlo je najmanj sedem oseb, 26 je poškodovanih. Še vedno iščejo preživele.

17.20 Hrvaški mediji poročajo o najmanj petih smrtnih žrtvah. 

16.17 Rdeči križ in Karitas zbirata denarno pomoč za odpravljanje posledic potresov na Hrvaškem

16.00 Ministrstvo za infrastrukturo skrbno spremlja stanje kritične infrastrukture v Sloveniji po današnjem potresu z epicentrom na Hrvaškem. Elektroenergetski sistem kljub nenačrtovani zaustavitvi jedrske elektrarne Krško deluje nemoteno, brez posledic je tudi infrastruktura na področju železniškega, cestnega, zračnega in pomorskega prometa.

15.50 Župan Občine Sveta Trojica David Klobasa je na facebooku sporočil, da je škodo utrpela tudi tamkajšnja cerkev, zato pričakuje, da odgovorni prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in jim pomagajo sanirati nastalo škodo. Cerkev je bila sicer poškodovana že spomladi, ko je potres prizadel Zagreb.
Potres z epicentrom na Hrvaškem poškodoval cerkev Sveta Trojica v Slovenskih goricah. FOTO: O. B.
Potres z epicentrom na Hrvaškem poškodoval cerkev Sveta Trojica v Slovenskih goricah. FOTO: O. B.


15.37  Regijske izpostave še zbirajo podatke, prejeli so precej klicev. Največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja, nekaj je je tudi na območju Podravja in celjske regije. Številni bralci z Dolenjskega in iz Posavja so nas obvestili o razpokah na hišah, pa o tem, da so zaradi tresenja tal s polic popadali posoda, kozarci, knjige ... O kar nekaj porušenih dimnikih poročajo iz Kostanjevice na Krki, od koder so tudi naši posnetki. Takoj so na pomoč priskočili gasilci PGD Kostanjevica in Prekopa, ki zdaj pomagajo pri sanaciji nekaj streh. Reševanje otežuje močan dež. O porušenem dimniku s starejše hiše poročajo tudi iz Grobelj pri Prekopi. 
O kar nekaj porušenih dimnikih poročajo iz Kostanjevice na Krki. FOTO: T. J. G.
O kar nekaj porušenih dimnikih poročajo iz Kostanjevice na Krki. FOTO: T. J. G.

O kar nekaj porušenih dimnikih poročajo iz Kostanjevice na Krki. FOTO: T. J. G.
O kar nekaj porušenih dimnikih poročajo iz Kostanjevice na Krki. FOTO: T. J. G.

14.59 Uprava za zaščito in reševanje je naložila izpostavam URSZR obmejnih regij, da navežejo stik z župani zaradi pridobivanja informacij o škodi na stavbah v Sloveniji, je sporočil obrambni minister Matej Tonin. V pripravljenost sta državni logistični center Roje, če bi bila potrebna materialna pomoč (šotori, postelje, ogrevalne naprave …) in državna komisija za ocenjevanje poškodovanosti objektov, če bi bilo treba oceniti poškodovanost objektov v Sloveniji ali na Hrvaškem.

14.48 Jedrska elektrarna Krško, ki se je po potresu samodejno zaustavila, je v varnem stanju zaustavitve. Po prvem pregledu kaže, da ni utrpela posledic. To je na twitterju sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V elektrarni sedaj opravljajo sistematičen pregled njenih sistemov in opreme, v 24 urah pa bodo načrtovali ponoven zagon.

14.20 Premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor sta sporočila, da sta govorila s hrvaškima kolegoma in jima zagotovila pomoč Slovenije po potresu. Uprava RS za zaščito in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem, je sporočil Janša.

14.09 Hrvaški mediji poročajo, da je v potresu umrla 12-letnica. »Kot v Hirošimi, pol mesta manjka. Trenutno sem ob mrtvi deklici, čakamo pomoč,« je v pogovoru za HRT povedal župan mesta Darinko Dumbović.

14.03 V Petrinje sta že prispela hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik države Zoran Milanović.

13.55 Po dosedanjih podatkih potres v Sloveniji ni povzročil večje škode. Je pa več poškodb na pročeljih zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš. Janša je že napovedal, da bomo v letu 2021 izvedli nacionalno vajo za varno ravnanje ob potresu.


13.51 Očividec nam je poslal fotografije posledic potresa v Celju:
Posledice potresa 29. decembra v Celju. FOTO: Bralec poročevalec
Posledice potresa 29. decembra v Celju. FOTO: Bralec poročevalec


13.44 Slovenska vlada je izrazila solidarnost s Hrvaško:


13.27 »V Rogaški je bilo tako hudo, da sta se moja dva držala za hladilnik,«​ nam je sporočila bralka.

13.26 Iz Petrinje prihajajo pretresljivi prizori:


13.23 Bralec Erazem nam je poslal fotografijo posledice potresa na Ptuju:
Posledice potresa na Ptuju. FOTO: Erazem, bralec poročevalec
Posledice potresa na Ptuju. FOTO: Erazem, bralec poročevalec


13.20 Tudi v Ljubljani so mnogim, sploh v višjih nadstropjih, po tleh popadale stvari:


13.14 Apokaliptični posnetki: ljudi rešujejo iz vozil, umrl je otrok (VIDEO)​

13.03 Zaradi močnega potresa je NEK varno ustavljena. Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu ni posledic, tako da varnost ni ogrožena, je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.


12.52 V Sisku se je porušilo pol športne dvorane.

12.49 V Petrinji je polno porušenih hiš, za zdaj se ne ve, ali je potres zahteval smrtne žrtve. Policija je državljane pozvala, naj odidejo na prosto in se čim bolj odmaknejo od stavb. Osebe v višjih nadstropjih pa naj poiščejo zavetje pod nosilnimi zidovi. Ena izmed hiš se je zrušila na avtomobil.



12. 47 Po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje (Arso) je imel potres s središčem 149 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane magnitudo 6,1. »Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije