STANOVANJE

Kvadratni meter 17.500 evrov!

Na prodaj stanovanje nekdanjega francoskega predsednika François Mitterrand je v njem živel do smrti.
Fotografija: François Mitterrand FOTO: Reuters
Odpri galerijo
François Mitterrand FOTO: Reuters

PARIZ – Pred kratkim so v francoskem časniku Le Progres objavili oglas o prodaji stanovanja nekdanjega francoskega predsednika Françoisa Mitterranda v peti pariški četrti. Če pomislimo na vse slavne in znane ljudi, ki so svojčas prestopili prag stanovanja, tam debatirali o zanimivih temah ali se preprosto le družili in kramljali, je stanovanje vendarle več od navadne nepremičnine, je del francoske zgodovine.
Ulica, v kateri je stanovanje nekdanjega predsednika, je v peti pariški četrti. FOTO: Guliver/Getty Images
Ulica, v kateri je stanovanje nekdanjega predsednika, je v peti pariški četrti. FOTO: Guliver/Getty Images

Dupleks v šarmantni zgradbi iz leta 1880 v ulici Rue de Bievre je veliko 79 kvadratnih metrov; družina Mitterrand ga je s pomočjo odvetnika iz Grenobla kupila leta 1971, dve leti so ga obnavljali, nekdanji predsednik pa je tam živel do svoje smrti 1996. V pritličnem delu, velikem 42 kvadratnih metrov, ki ima pogled na dvorišče, so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, v zgornjem, 37 kvadratnih metrov velikem delu pa spalnica in kopalnica. V stanovanju naj bi živela Danielle Mitterrand, pišejo francoski mediji.

Drugo nadstropje in podstrešje, kjer je imel Mitterrand zasebno pisarno in manjšo knjižnico, nista na prodaj, pišejo francoski mediji. Zanimanje je ogromno, prav taka pa je tudi cena, kajti kdor bo hotel bivati tam, kjer so se vrstila pomembna politična srečanja in sestanki, bo moral globoko seči v žep.


Nepremičnina nedaleč od znamenite cerkve Notre-Dame je namreč ocenjena na 1,375 milijonov evrov oziroma 17.500 evrov za kvadratni meter. Astronomska cena za stanovanje, ki je potrebno obnove in bo torej treba vanj še precej vložiti. Zanimivo je, da ga je Mitterrand kupil po tisoč evrov na kvadratni meter, za stanovanja na tistem območju pa je treba za kvadratni meter danes odšteti od 13.000 do 14.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije