NAREDILI SO RED

Konec divjega kampiranja na Viru, kazni so visoke

Na tem dalmatinskem otoku so postavili table o prepovedi kampiranja. Občinski redarji bodo lahko zapečatili opremo.
Fotografija: Idilični prizor z Vira FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Idilični prizor z Vira FOTO: Voranc Vogel

Na severnodalmatinskem otoku Vir so se odločili ostro ukrepati proti divjemu kampiranju. Upravni oddelek za prostorsko gradnjo, gradnjo in komunalno gospodarstvo občine Vir je po avtohtoni virski krajini postavil obvestilne in opozorilne table o prepovedi kampiranja. Na tablah je tudi opozorilo o odlaganju odpadkov, izvajanju gradbenih del in kurjenju ognja, kar pomeni, da na širšem območju od Torovega proti Lanterni in ob virskem obroču niso dovoljena nobena dela, ne kampiranje oziroma kakršen koli poseg v avtohtono pokrajino, piše portal zadarski.hr.

Odločno bodo ukrepali. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel
Odločno bodo ukrepali. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel

Hrvaški zakon o gostinski dejavnosti določa, da če občinski redar pri izvajanju nadzora ugotovi, da oseba kampira na zemljišču v zasebni lasti, se pravi zunaj organiziranih kampov in gospodinjskih kampov, ter na družinskih kmetijah ali na javnih zemljiščih zunaj območja kampiranja, lahko lastniku šotora, mobilne hišice, počitniške prikolice, avtodoma in druge opreme za kampiranje na tem zemljišču prepove kampiranje in postavljanje opreme za obdobje 60 dni.

Odločeni so uvesti red. FOTO: osebni arhiv/Zadarski list
Odločeni so uvesti red. FOTO: osebni arhiv/Zadarski list

Občinski redar lahko kršitelju zapečati opremo oziroma mu kako drugače prepove bivanje na zemljišču. Z globo od 200 do 1300 evrov se za prekršek kaznuje oseba, ki kampira zunaj kampov in prostorov, določenih za kampiranje v skladu z drugim in tretjim odstavkom 29. člena zakona o gostinski dejavnosti in kampih v gospodinjstvu in na družinskih kmetijah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije