NEVARNE PROVOKACIJE

Kitajska vojska obkrožila Tajvan, tam »preizkuša svoje bojne sposobnosti«

Tajvan je kitajske vaje označil kot neracionalne provokacije in dejanja, ki da spodkopavajo regionalni mir in stabilnost.
Fotografija: Kitajska vojaška ladja ob tajvanski meji.FOTO: Handout Afp
Odpri galerijo
Kitajska vojaška ladja ob tajvanski meji.FOTO: Handout Afp

Kitajska je danes v bližini Tajvana začela dvodnevne vojaške vaje, ki jih je označila za kazen za separatistična dejanja otoka. Vaje sledijo prisegi novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja v ponedeljek, ko je Peking njegov govor označil za priznanje neodvisnosti in napovedal povračilne ukrepe. 

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

V okviru tokratnih vojaških vaj so vojaška letala in ladje po navedbah Kitajske obkrožili otok, da bi preizkusila svoje bojne sposobnosti. Odvijajo se v Tajvanski ožini, pa tudi severno, južno in vzhodno od otoka, je sporočila vojska in dodala, da gre za »ostro kazen za separatistična dejanja sil, ki se zavzemajo za neodvisnost Tajvana, in svarilo proti vmešavanju zunanjih sil«.

Vaje so obsodili kot neracionalne provokacije in dejanja. FOTO: Yasuyoshi Chiba Afp
Vaje so obsodili kot neracionalne provokacije in dejanja. FOTO: Yasuyoshi Chiba Afp

Tajvan se je nemudoma odzval in javil, da je namestil svoje morske, zračne in kopenske sile, ki bodo branile svobodo. Vaje so obsodili kot neracionalne provokacije in dejanja, ki da spodkopavajo regionalni mir in stabilnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska, ki je Laija že v preteklosti označevala za nevarnega separatista, ki da bo otoku prinesel vojno, je povračilne ukrepe napovedala po njegove ponedeljkovem govoru ob inavguraciji, v katerem je med drugim napovedal nadaljnjo krepitev obrambnih zmogljivosti Tajvana in obrambo demokracije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije