ZGODOVINARJI IŠČEJO ODGOVOR

Kdo je bil prvi kralj na svetu

Zgodovinarji si že dolgo prizadevajo najti odgovor. Ugotovili so, da so prvi vladarji najbrž živeli v Egiptu.
Fotografija: Eden prvih vladarjev bi lahko bil Narmer. FOTOGRAFIJE: Wikipedia
Odpri galerijo
Eden prvih vladarjev bi lahko bil Narmer. FOTOGRAFIJE: Wikipedia

Žezelo  dolgo, večino človeške zgodovine, imajo največ moči vladarji, in ti so bili vedno zelo pomembni za določen narod, saj so odločali o vseh pomembnih rečeh, od davkov, verskih vprašanj do vojn.
Ime Iri-Hor v starodavni egipčanski pisavi
Ime Iri-Hor v starodavni egipčanski pisavi

Med zgodovinskimi vladarji so najbolj znani Viljem Osvajalec, ki je živel in vladal v 11. stoletju, pa Džingiskan, ki je prišel stoletje za njim, in seveda egipčanski kralj Tutankamon. Mnogi so svojo kariero in življenje posvetili iskanju prvega vladarja na svetu, a za zdaj odgovora, kdo je to bil, še ne poznamo. Veliko informacij se je namreč izgubilo, saj se je izročilo nekoč mnogo pogosteje kot pisno prenašalo ustno, mnogo zapisov pa se je v stoletjih preprosto izgubilo ali jih je uničil zob časa. Tu je še težava, povezana z jezikom.
Abidos je eno najpomembnejših egipčanskih arheoloških najdišč.
Abidos je eno najpomembnejših egipčanskih arheoloških najdišč.

Zgodovinarjem še ni uspelo dognati, katero besedo so ljudstva pred 5000 in več leti uporabljala za vladarja. Na območju okrog Egipta je denimo beseda faraon prešla v uporabo šele okrog leta 1570 p. n. š. Kljub temu so si mnogi zgodovinarji enotni, da je prav Egipt prva država, ki si jo je podredil kak vladar, to bi lahko bil Iri-Hor ali Narmer.

Iri-Hor je bil faraon v 32. stoletju pred našim štetjem, o njegovem obstoju pa se je dolgo razpravljalo in šele leta 2012 so z izkopavanji potrdili, da je res živel in vladal zgornjemu Egiptu. Egiptologi ga uvrščajo v dinastijo 0, saj takrat dinastij, kot jih poznamo zdaj, še ni bilo. Iri-Horova grobnica leži v egipčanskem Abidosu, tam je tudi najstarejša. Odkrili so jo leta 1899, skoraj stoletje pozneje pa so v sklopu grobnice našli še dodatne prostore.


Narmer je Egiptu vladal okrog leta 3100 pred našim štetjem. Mnogi mu pripisujejo, da je združil to afriško državo in ustanovil prvo dinastijo. Tudi on je pokopan v Abidosu, njegova grobnica pa leži tik ob tisti, kamor so po smrti položili njegovega predhodnika Kaja ter faraona z imenom Hor-Aha, ki je vladal za njim.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije