MADAGASKAR

Kar 36 kandidatov za predsednika

Borec proti revščini Pedro Opeka upa, da se bo bodoči predsednik v prvi vrsti posvetil boju proti korupciji in odpravi siromaštva.
Fotografija: Predsedniški kandidat Andry Rajoelina upa na vnovično izvolitev. FOTO: AP
Odpri galerijo
Predsedniški kandidat Andry Rajoelina upa na vnovično izvolitev. FOTO: AP

Sredi minulega tedna so se Malgaši odpravili na volišča, da bi odločali o novem predsedniku. V bitko se je spustilo kar 36 kandidatov, štirje so narodu, ki ga sestavlja 18 etnij, predsedovali že prej. Zdajšnji predsednik z najdaljšim priimkom na svetu Hery Rajaonarimampianina, njegov predhodnik Andry Rajoelina in Marc Ravalomanana, ki ga je odnesel državni udar leta 2009. Vsi trije so iz elitne etnije Merina, ki je po številnih bojih male malgaške kraljevine združila v državo. Četrti kandidat je Didier Ratsiraka z vzdevkom Rdeči admiral, ker je v dveh mandatih poskušal uvesti socializem.

Ogromni zneski

Opozicija je aprila v glavnem mestu Antananarivu organizirala proteste proti predsedniku, ki je pred volitvami sprejel sporni volilni zakon, s katerim ščiti interese obstoječe politične strukture. Na glavnem trgu so po spopadih s policijo našteli štiri mrtve. Kaj se bo zgodilo po volilnem boju, ki se bo po morebitnem drugem krogu sklenil 19. decembra, je težko napovedati. Čeprav je država s 25 milijoni prebivalcev ena najrevnejših (80 odstotkov ljudi ima manj kot dva dolarja na dan), so bile volitve ene najdražjih na svetu. Način pridobivanja sredstev in zneski, ki so jih predsedniški kandidati namenili za kampanjo, z zakonom niso urejeni, zato imajo bogati bivši predsednik v primerjavi s preostalimi kandidati ogromno prednost. Do težko dostopnih krajev se vozijo z helikopterji in volivcem delijo vreče riža ter reklamne majice.

Predsednik z najdaljšim priimkom na svetu Hery Rajaonarimampianina upa na vnovično izvolitev. FOTO: AFP
Predsednik z najdaljšim priimkom na svetu Hery Rajaonarimampianina upa na vnovično izvolitev. FOTO: AFP

Ko je mednarodna organizacija za boj proti korupciji Transparency International od kandidatov poskušala dobiti podatke, koliko so vložili v kampanjo, je priljubljena pevka Dama povedala, da je njen proračun za oglaševanje znašal 565.000 dolarjev, kandidat Ny Rado Rafalimanana pa je vložil milijon, medtem ko naj bi eden izmed kandidatov, njegovega imena niso navedli, porabil kar 182 milijonov dolarjev. Ob dnevu spomina na mrtve se je na predsedniško kampanjo odzval tudi glavni borec proti revščini na Madagaskarju Pedro Opeka. »Bodoči predsednik naj se posveti boju proti korupciji in skrbi za dobro naroda. Upam, da bo svoje življenje posvetil narodu, otrokom pa zagotovil izobrazbo in pitno vodo.« Prvi rezultati bodo znani prihodnji teden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije