UJETI V JAMI

Junak tajskih dečkov: Abdul (14), ki živi brez staršev

Izjemna življenjska zgodba fanta, ki je edini znal angleško in je zato lahko komuniciral z reševalci.
Fotografija: Adul Sam-on. FOTO: FB
Odpri galerijo
Adul Sam-on. FOTO: FB

BANGKOK – Po svetu še vedno odmeva izjemno reševanje skupine dečkov, ki so bili več kot dva tedna ujeti v jami na severu Tajske. Ogromno zaslug, da se je zgodba zanje srečno končala, pa ima, poleg izurjenih reševalcev, tudi eden od dečkov samih: 14-letni Adul Sam-on. Bil je namreč edini, ki je znal angleško in je lahko komuniciral z britanskimi potapljači.

Svet je obšel posnetek, ko se je oglasil iz jame in reševalce vprašal, kateri dan je in jim povedal, da so fantje zelo lačni. Britanski reševalci so poudarili, da je bila njegova vloga pri akciji izjemna. »Jaz sem Abdul in se dobro držim,« je dejal v videu in s tradicionalni pozdravom tudi pokazal, da je naučen lepega vedenja. Kot zelo vljudnega so ga opisali tudi njegovi šolski učitelji, piše AFP.

Eden prvih posnetkov iz jame, Abdul je prvi z desne. FOTO: Royal Thai Navy Seal
Eden prvih posnetkov iz jame, Abdul je prvi z desne. FOTO: Royal Thai Navy Seal

Od sedmega leta sam živi na tujem

Njegova življenjska zgodba je izjemna. Rodil se je v Mjanmaru, v državi, kjer manj kot tretjina ljudi zna angleško. Toda Abdul je pravi poliglot, saj poleg tekočega znanja angleščine obvlada še tajski, burmanski in kitajski jezik. Že od sedmega leta brez staršev živi na severnem Tajskem, kamor so ga poslali v šole, v želji po dobri izobrazbi in boljšem življenju. Starši ga sicer vsake toliko časa obiščejo v katoliški šoli, ki jo obiskuje.


Izhaja iz samostojne regije Wa, ki je ne priznava ne Mjanmar niti mednarodna skupnost, zato ni mogel dobiti potnega lista. Vojno območje je zato že zapustilo na tisoče tamkajšnjih prebivalcev, večinoma so prebežali na severno Tajsko. Abdul je po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) eden od 400.000 beguncev na tem območju. Nima rojstnega lista, osebne izkaznice ali potnega lista. Ti ne morejo dobiti službe niti posojila v banki, se poročiti, kupiti nepremičnine ali voliti.

Toda Abdula to gotovo ne bo ustavilo. Je predan nogometaš, igra klavir in kitaro, je tudi zelo priden učenec. »Blesti tako v športu kot v šoli, dober je na vseh področjih, kar naprej prejema medalje in priznanja za svoje dosežke,« je še povedal ravnatelj njegove šole Phunawhit Thepsurin.

Toda njegov največji dosežek je to, da si kot begunec sam ustvarja življenje v tuji državi, za nameček pa je preživel še to neverjetno izkušnjo v jami.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije