ODLOČITEV BO ZNANA V ZAČETKU POLETJA

Je omejevanje spletnih vsebin ustavno? To zdaj odloča vrhovno sodišče ZDA

Ameriški konservativci se sicer že leta pritožujejo nad omejitvami pri objavah in trdijo, da gre za pristranskost proti konservativnim stališčem.
Fotografija: Vrhovno sodišče ZDA FOTO: Evelyn Hockstein, Reuters
Odpri galerijo
Vrhovno sodišče ZDA FOTO: Evelyn Hockstein, Reuters

Vrhovno sodišče ZDA danes posluša argumente glede zakonov zveznih držav Teksas in Florida, ki sta uvedli omejitve na moderiranje vsebin na družbenih medijih. Tožniki zagovarjajo potrebo po nadzoru morebitnih sovražnih vsebin, državi, ki ju vodita konservativni vladi, pa na to gledata kot na zamejevanje svobode govora.

Zakonodaja na Floridi družbenim omrežjem prepoveduje umik objavljenih vsebin politikov, takšna ureditev pa je bila sprejeta po tem, ko so omrežja nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu blokirala račune zaradi napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Zakon v Teksasu pa družbenim medijem prepoveduje umik vsebin glede na stališča, predvsem tista, ki veljajo za konservativna in jim nalaga, da javno utemeljijo svoje ukrepe za urejanje vsebin. Tako kot floridski, je bil tudi teksaški zakon sprejet leta 2021.

Že leta pritožujejo

Ameriški konservativci se sicer že leta pritožujejo nad omejitvami pri objavah in trdijo, da gre za pristranskost proti konservativnim stališčem.

Združenje računalniške in komunikacijske industrije ZDA, ki povezuje velika tehnološka podjetja, je vložilo tožbo proti zveznima državama, pri čemer se sklicuje na pravico svobode govora podjetij. Na iste z ustavo zagotovljene pravice pa se sklicujejo tudi predstavniki Floride in Teksasa. Vlada predsednika Joeja Bidna je v sporu stopila na stran tožnikov.

Vrhovno sodišče z večino šest proti tri obvladujejo konservativci, vendar pa je sodišče sklenilo zadržati uveljavljanje obeh zakonov, dokler ne sprejme svoje odločitve. To bo predvidoma storilo v začetku poletja.

Primer je prvi velik pregled vpliva zakonov o svobodi govora na družbena omrežja in odločitev bo vplivala na prihodnje zakone zveznih držav s tega področja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije