LE ŠE VPRAŠANJE ČASA

Izraelska vojska čaka na zeleno luč za začetek invazije na Gazo

Kdaj se bo zaprla možnost za varen umik civilistov, niso navedli.
Fotografija: Na meji z Gazo. FOTO: Amir Cohen Reuters
Odpri galerijo
Na meji z Gazo. FOTO: Amir Cohen Reuters

Medtem ko se je opoldne iztekel nov rok, ki ga je za evakuacijo s severnega dela Gaze na jug območja postavila izraelska vojska, je ta sporočila, da čaka na politično odločitev o začetku kopenske ofenzive. Pri tem vojska ni navedla, kdaj se bo zaprla možnost za varen umik civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael se sicer sooča s pritiskom Združenih narodov in njihovih zaveznikov, naj odloži napovedano kopensko invazijo na Gazo, dokler civilisti ne dobijo možnosti, da se umaknejo iz severnega dela palestinske enklave.

image_alt
V obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji umrl izraelski civilist

Tiskovna predstavnika izraelske vojske sta danes poudarila, da bo vojska po »politični odločitvi« sprožila »vse ukrepe proti Hamasu« po njegovih napadih prejšnjo soboto, ki so v Izraelu zahtevali najmanj 1300 mrtvih.

Izrael je okoli Gaze zbral več desettisoč vojakov. Od napadov Hamasa minulo soboto je izraelska vojska na Gazo izvedla na tisoče zračnih napadov, ki so na tem gosto poseljenem območju zahtevali več kot 2300 življenj, poroča AFP.

image_alt
Izrael v Gazi začenja »pomembne vojaške operacije«

Premier Benjamin Netanjahu je vojakom blizu meje z Gazo v soboto dejal, da »prihaja še več«. Ni pa povedal, kdaj se bo začela kopenska operacija. Netanjahu se sicer redno sestaja s ključnimi ministri in vojaškimi voditelji, poroča AFP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije