UBIT V OBSTRELJEVANJU

Izraelcem žal, da je novinar umrl, odgovornosti pa ne bodo prevzeli

V petkovem incidentu je bilo ranjenih šest novinarjev, en je bil ubit.
Fotografija: Novinarsko vozilo v ognjenih zubljih. FOTO: Thaier Al-sudani Reuters
Odpri galerijo
Novinarsko vozilo v ognjenih zubljih. FOTO: Thaier Al-sudani Reuters

Izraelska vojska je danes sporočila, da »zelo obžaluje« smrt novinarja agencije Reuters, ki je bil ubit, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom. Vojska odgovornosti za petkov incident, v katerem je bilo še šest novinarjev ranjenih, ni priznala. Libanon pa je smrt novinarja pripisal izraelskemu ognju.

»Zelo nam je žal za novinarjevo smrt,« je dejal tiskovni predstavnik vojske Ričard Heht na vprašanje o petkovi smrti Reutersovega poročevalca in snemalca.

Izraelska vojska odgovornosti za njegovo smrt sicer ni priznala. Heht je glede incidenta, v katerem je bilo ranjenih še šest drugih novinarjev, dejal, da to preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija Reuters je v petek potrdila smrt svojega poročevalca in snemalca Issama Abdallaha, drugih podrobnosti pa ni objavila.

Med ranjenimi sta bila še dva novinarja Reutersa, francoske AFP in katarske televizije Al Jazeera, so sporočili iz omenjenih medijev.

Znašli so se sredi obstreljevanja

Po besedah enega od dveh ranjenih dopisnikov AFP je bila skupina novinarjev iz različnih medijskih hiš v bližini vasi Alma al Šab nedaleč od meje z Izraelom, ko so se znašli sredi čezmejnega obstreljevanja.

Kot je za AFP povedal libanonski varnostni vir, je do izraelskega granatiranja prišlo po poskusu prodora pripadnikov palestinske skupine v Izrael z libanonske strani meje, kjer napetosti po sobotnih napadih palestinskega gibanja Hamas na Izrael naraščajo.

Tudi libanonska vojska je danes sporočila, da Izrael stoji za raketnim obstreljevanjem ob meji z Libanonom. Izrael je »izstrelil raketo, ki je zadela civilni avtomobil medijske ekipe, kar je povzročilo smrt Issama Abdallaha, novinarja Reutersa, in ranilo več drugih,« so zapisali v izjavi.

Po petkovih podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo v spopadih med Izraelom in Hamasom v tednu dni ubitih že najmanj enajst novinarjev. Dva še pogrešajo, je v petek sporočila organizacija s sedežem v New Yorku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije