DNEVNO SPI LE ŠTIRI URE

Izpoved Trampuža o tem, kdaj bi se lahko vrnili v normalne tirnice

O bolj normalnem življenju bomo lahko govorili šele pol leta po cepljenju, pravi svetovno priznani infektolog Andrej Trampuž.
Fotografija: Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar
Odpri galerijo
Dr. Andrej Trampuž. FOTO: Simone Baar

V Jugoslaviji je bilo leta 1972 v le nekaj tednih proti noricam cepljenih 18 milijonov ljudi. Na ta način so v državah zaustavili širjenje okužb. Vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici Charité Andrej Trampuž, je za Slobodno Dalmacijo povedal, kakšno je njegovo mnenje o tokratni pandemiji.
 
»Mislim, da pred junijem ali julijem naslednjega leta ne bo nihče v Evropi razmišljal o povratku v normalno življenje. Šele takrat bomo lahko začeli normalno živeti, a bomo verjetno še vedno morali nositi zaščitne maske. Cepljenje, vsaj ko govorimo o Nemčiji, se bo začelo po božiču, a treba bo cepiti veliko število ljudi, da bi zmanjšali širjenje virusa,« je povedal Trampuž.


Bolnike bomo začeli nameščati v montažne bolnišnice ali zdravilišča


»Glede na to, da je Charité najboljša bolnišnica na tem območju, z najboljšim kadrom in opremo, vse bolne s covidom pošiljajo k nam. Trenutno imamo mnogo bolnikov, tako da odpiramo nove oddelke za nove paciente. Še dva do tri tedne bomo lahko sprejemali bolnike v našo bolnišnico, potem pa bomo morali preiti na druge kapacitete, kot so montažne bolnišnice ali zdravilišča, ki bi se spremenila v covid centre,« pojasnjuje Trampuž.


Trampuž: Spim le štiri ure na dan, domov ne hodim


Največji napor pri širjenju bolezni prenašajo ravno zdravstveni delavci. »Delamo brez prestanka po 20 ur na dan. Dnevno ne spim več kot štiri ure. Domov hodim le enkrat na teden, spim v bolnišnici in vsak od nas vlaga največ kar lahko, da bi pomagal bolnim. Zato še naprej ne morem razumeti tistih, ki dvomijo o resnost razmer in se obnašajo, kot da se nič ne dogaja«.


V Nemčiji več kot 70 odstotkov ljudi podpira strožje ukrepe


»Čeprav obstajajo tisti, ki menijo, 'bomo že nekako', je v Nemčiji po raziskavah več kot 70 odstotkov tistih, ki podpirajo še bolj stroge ukrepe. Vsi si želimo normalnega življenja, a nazaj ga bomo dobili, ko se bomo držali ukrepov,« poudarja Trampuž.


S katerim cepivom bi se cepil?


»Cepil bi se s tistim cepivom, ki ima največjo učinkovitost. To je, kolikor zdaj vemo, cepivo Pfizer- BioNtek in Moderna, ki imata  95- odstotno učinkovitost. Po zdaj znanih podatkih, stranski učinki niso hudi in pogosti, a so med njimi tudi takšni, ki so malo težji, zato se posamezne skupine še ne bodo mogle cepiti. A vse to bo bolj jasno v naslednjih mesecih. Vsekakor pa se je treba cepiti, ker je covid-19 zelo nevaren nasprotnik,« je zaključil Trampuž.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije